ruski zračni napad sirija

Tijekom jučerašnjeg dana izraelski portal ynetnews.com je objavio kako je Rusija započela vojnu intervenciju u Siriji raspoređivanjem zračnog kontingenta u trajnoj sirijskoj bazi kako bi izvodila napade protiv Islamske države i drugih islamističkih pobunjenika. Isto je za Večernji list potvrdio visoki izvor u sirijskom ministarstvu obrane.

Ruske snage su, prema riječima zapadnih diplomata, već raspoređene u zračnu bazu pod kontrolom režima predsjednika Bashara al-Assada, navodno u području oko Damaska. Putin je poslao vojsku u sklopu dogovora koji je postignut između Rusije, Egipta i Sirije o stvaranju nove koalicije u borbi protiv terorista ISIL-a.

Tijekom idućih nekoliko tjedana u Siriju bi trebale stići tisuće ruskih savjetnika, instruktora, logističkog i tehničkog osoblja te pilota, piše ynetnews.com, te ističu da će dolazak Rusa na sirijsko nebo promijeniti postojeću dinamiku na Srednjem istoku.

Inače, Rusija je prije nekoliko dana na temelju ugovora potpisanog 2012. godine između Moskve i Damaska Siriji isporučila protuoklopne sustave Kornet te šest borbenih zrakoplova MiG 31 koji su sletjeli u zrakoplovnu vojnu bazu Mezzeh u Damasku te su se odmah uključili u borbu protiv ISIL-a. Bombardirali su položaje ISIL-a u gradu Al-Zabadaniju na granici Sirije i Libanona.

Rusija od početka sukoba u Siriji pruža bezrezervnu podršku predsjedniku Basharu al Assadu u borbi s džihadistima. SAD, s druge strane inzistira na Assadovu odlasku.

Vojni izvor: Ruski zrakoplovi nisu poslani u Siriju

Russia Today (RT) javlja kako ruski vojni zrakoplovi nisu poslani u Siriju i poziva se na visoki izvor iz ruske vojske.

“Nije bilo nikakvog preraspoređivanja ruskih vojnih aviona u Siriju. Ruska avijacija je u svojim stalnim bazama i nastavlja s normalnim vježbama i borbenim dužnostima”, prenosi RT riječi ovog neimenovanog izvora.

Izvor: Sloboda.hr/Večernji list/Narod.hr