Ruski sud osudio je ugovornog vojnika na pet godina zatvora jer je odbio boriti se u Ukrajini, prenose agencije u četvrtak pravosudne izvore. 

Suđenje je održano na vojnom sudu u Ufi u Republici Baškortostan na Uralu. 

Ne želeći “sudjelovati u specijalnoj vojnoj operaciji” u Ukrajini, Marsel Kandarov (24) nije se javio na vojni poziv u svibnju, priopćila je u četvrtak zajednička služba za odnose s javnošću sudova u Baškortostanu.

Ruske vlasti redovito nazivaju invaziju na Ukrajinu specijalnom vojnom operacijom. 

U rujnu su sigurnosne snage pronašle Kanadarova i na suđenju je proglašen krivim jer se nije odazvao u vojnu službu više od mjesec dana otkako je počela mobilizacija.

Osuđen je na pet godina zatvora koje će izdržavati u kaznenom logoru, navodi se u priopćenju.

U rujnu je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio mobilizaciju 300.000 pričuvnika pošto je ruska vojska do tada pretrpjela poraze na bojišnici u Ukrajini.

Deseci tisuća ruskih muškaraca napustili su zemlju bježeći od mobilizacije i najčešće se sklanjali u susjedne države kao što su Armenija, Gruzija i Kazahstan.

U zasebnom sudskom procesu, vojni sud u Moskvi osudio je mobiliziranog pričuvnika na pet i po godina strogog zatvora jer je udario nadređenog u svađi, izvijestila je u srijedu službena ruska novinska agencija TASS.

Prema ruskoj agenciji, pričuvnik je izrazio “nezadovoljstvo” organizacijom obuke mobiliziranih pričuvnika blizu Moskve, a zatim je ispuhnuo cigaretni dim u lice časnika i udario ga.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL