jasenovac bleiburg partizanski zločini

Bivši zapovjednik radnog logora u kojem je život skončalo više od stotinu protivnika rumunjskog komunističkog režima odgovarat će na sudu zbog zločina protiv čovječnosti, objavilo je u ponedjeljak rumunjsko Državno tužiteljstvo.

Ioan Ficior optužen je da je od 1958. do 1963. progonio “političke zarobljenike radnog logora Periprava” na jugoistoku zemlje, podvrgavajući ih “tretmanu koji je imao za cilj njihovo fizičko uništavanje”, kaže se u priopćenju.

Pod njegovim zapovjedništvom, u tom je razdoblju navodno umrlo 103 političkih zarobljenika zbog manjka lijekova, hrane i grijanja, ali i nasilja, prenose agencije.

Klikni LIKE ako smatraš da bi se ovakvi sudski postupci trebali voditi i u Hrvatskoj!

Danas 85-godišnjak, Ficior niječe da je za to odgovoran. Datum suđenja još nije objavljen.

Ovo je drugi bivši komunistički dužnosnik kojemu će se ove godine suditi nakon niza od 35 istraga koje je proveo rumunjski Institut za istraživanje zločina komunizma.

Potkraj rujna počinje slično suđenje Alexandru Visinescu, bivšem zapovjedniku političkog zatvora Ramnicu Sarat na istoku zemlje.

>>> Konačno! Osnovano Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac

Više od 600.000 Rumunja bilo je osuđeno i zatvoreno zbog političkih razloga tijekom komunističkog režima, od 1945. do 1989. godine, prema navodima Memorijalnog muzeja žrtava komunizma u Sighetu. Najteža represija provodila se 1950-ih. No, malo bivših dužnosnika iz tog razdoblja je odgovaralo pred sudom zbog zastare.

Bivši rumunjski diktator Nicolae Ceausescu i njegova žena Elena osuđeni su 1989. za genocid i pogubljeni.

Iako neki smatraju da je za te zločine nastupila zastara, Ustavni sud odlučio je potkraj 2013. da zastara ne vrijedi za ubojstva, otvorivši put suđenjima optuženim komunističkim zločincima.

>>> Ispovijest mučenika: Prošao je Križni put, zatvore i logore, a danas slavi 90. rođendan

Autor: Sloboda.hr/agencije