CHINA-MINING-ACCIDENT-INDUSTRY

Grupu rudara iz zapadne pokrajine Xinjiang (Kina), zateklo je nevjerojatano iznenađenje kada se u oknu na mjestu iskopavanja otvorio tunel koji je bio dio starog rudnika, napuštenog prije 17 godina nakon zemljotresa koji je izazvao kolaps tog rudnika.

Dok su istraživali galerije, naišli su na Cheung Waija, 59-godišnjaka koji je preživio nesreću 1997. godine. U vidno lošem stanju, hitno je odveden u bolnicu gdje će se obaviti potpuna procjena njegovog fizičkog i mentalnog stanja narednih tjedana.

Čovjek je 17 godina proveo zarobljen u oknu rudnika sa tijelima 78 svojih mrtvih kolega, nakon zemljotresa magnitude 7,8 po Richteru koji je pogodio regiju i izazvao nesreću u rudniku prilikom čega se urušila potporna drvena konstrukcija. Gospodina Cheunga je spasilo to što su neki ventilacioni kanali i dalje ostali povezani sa površinom, što mu je omogućavalo dotok čistog zraka.

Za više ovakvih članaka – klikni LIKE!

Uspio je preživjeti zahvaljujući zalihama riže i vode koje su se nalazile u podzemnim skladištima za hitne slučajeve, ali i loveći štakore, kao i prikupljanjem velike količine jedne vrste fosforescentne mahovine, što je za njega predstavljalo jedini izvor vitamina. Iako je patio od velikog fizičkog i mentalnog stresa, ipak je uspio dostojanstveno pokopati sve svoje kolege, te je na taj nesebičan čin potrošio gotovo godinu dana.

Rudarske nesreće su i dalje česte u Kini, u kojima je početkom mtisučljeća godišnje život gubilo više od 4000 rudara, uprkos rastu mjera sigurnosti od strane vlade. Samo prošle godine, zatvoreno je oko 1.000 malih opasnih rudnika.

Slučaj gospodina Cheung ostaje jedinstven, ujedno je i Guinnessov rekord, dok je predhodni rekord za preživljavanje pod zemljom bio 142 dana.

Izvor: Haber.ba/istocnabosna