euro 2016 pravila

Od 95 novih pravila, mi smo izdvojili 5 za koje mislimo da najviše mogu utjecati na momčadi na ovom EURU.

Utakmicom domaćina Francuske i Rumunjske večeras započinje nogometni EURO, a kako smo već pisali, samo par mjeseci prije početka FIFA je donijela 95 novih pravila nogometne igre, koja će se primjenjivati od ovog EURA i vrijedit će ubuduće za sva natjecanja.

U tih 95 pravila ima puno sitnih koji neće puno toga promijeniti, a mi smo vam odlučili izdvojiti 5 glavnih pravila koja mogu itekako utjecati na momčadi na terenu.

1.) Prijašnja “trostruka” kazna značila je da sudac dodijeli jedanaesterac, da crveni karton igraču koji je napravio prekršaj za jedanaesterac, a taj igrač bi još imao i suspenziju nekoliko utakmica zabrane igranja. No, to je sada promijenjeno. Točnije, ako igrač nenamjerno napravi prekršaj u kaznenom prostoru dobit će samo žuti karton, a ne kao prije direktan crveni karton i suspenziju. Dakako, puno će ovisiti o procjeni suca. Ipak, ako igrač prekršaj napravi guranjem rukama, povlačenjem, bude igrao namjerno rukom, napravi težak prekršaj ili ne bude u mogućnosti da dođe do lopte pa namjerno napravi prekršaj, tada će svejedno dobiti crveni karton.

2.) Pri izvođenju jedanaesterca u slučaju da se izvođač zaustavi, i time dobije prednost nad vratarom, sudac će izvođaču dati žuti karton, a loptu dodijeliti protivniku. I dalje je dozvoljeno promjene ritma trke, ali ne i zaustavljanje. Također, vratar će dobivati žuti karton u slučaju da se miče i remeti pažnju izvođača skačući lijevo-desno prije nego što uopće izvođač uputi udarac.

3.) Velika novost je da će se igračima koji ostanu ležati ozlijeđeni na terenu pomoć morati ukazati na terenu, a ne izvan igrališta, ali pod uvjetom da je prekršaj bio za žuti ili crveni karton. Time će se smanjiti brojčana prednost suparničke momčadi koja se dosad događala dok se protivniku ukazivala pomoć. Dakle, nakon što mu se ukaže pomoć, neće morati ni izlaziti van terena.

4.) Također, novo pravilo je da će se lopta s centra moći izvesti u bilo kojem pravcu, a ne kao što je dosad bio slučaj samo prema naprijed. U krugu centra igrališta moći će stajati samo jedan igrač koji izvodi loptu…

5.) Zanimljiva novost je i da će suci imati mogućnost isključiti igrača i prije nego što utakmica počne, npr. u slučaju incidenta u tunelu prije početka utakmice. No, tada će momčad imati pravo zamijeniti tog igrača i neće izgubiti brojčanu prednost.

Izvor: Dnevno.hr