kava

Osobe koje redovito piju kavu imaju zdravije krvne žile, pokazalo je istraživanje južnokorejskih znanstvenika po kojem nekoliko šalica kave dnevno može pomoći spriječavanju stvaranja suženja krvnih žila, koja su faktor rizika za razvoj srčanih bolesti, prenosi BBC.

Na temelju analize snimaka krvnih žila 25.000 zaposlenih osoba oba spola, koje su bile na redovitim sistematskim pregledima, znanstvenici su utvrdili da su oni koji su pili kavu tri do pet puta dnevno imali manje izgleda za rane znakove srčanih bolesti.

Neka istraživanja do sada su povezivala konzumiranje kave s rizicima za razvoj srčane bolesti zbog utjecaja na povećanje kolesterola ili krvnog tlaka dok su druga sugerirala da napitak pruža neku zaštitu srcu. Za sada nema konačnog odgovora a korejsko istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Heart, novi je argument u raspravi.

U okviru istraživanja znanstvenici su uspoređivali snimke koronarnih arterija na kojima se s godinama talože plakovi i dolazi do njihova sužavanja. Nijedan od ispitanika nije imao simptome srčanih bolesti no više od deset posto je na snimkama imalo vidljive naslage kalcija.

Uspoređujući snimke s navikama ispijanja kave te uzimajući u obzir i druge faktore koji bi mogli utjecati na rezultate istraživanja poput pušenja, razine fizičke aktivnosti ili obiteljske povijesti srčanih bolesti, znanstvenici su utvrdili da je kod onih koji su pili nekoliko šalica kave dnevno manja vjerojatnost za pojavu naslaga kalcija u koronarnim arterijama u odnosu na one koji uopće nisu pili kavu ili pili veće količine kave dnevno, prenosi Narod.hr.