RENE_N1

Na adresu uredništva portala Sloboda.hr pristigle su reakcije g. Renea Bitorajca, po njegovom odvjetniku Ivanu Čuiću, na tri članka objavljena na našem portalu. Reakcije na članke objavljujemo u cijelosti:

Poštovani,
Sukladno Zakonu o medijima (NN 59/04, 84/11 i 81/13), temeljem čl. 22. 40. istog, a u svezi sa čl. 2. st. 3. Zakona o elektroničkim medijima (NN 152/09, 84/11, 94/13, 136/13), obraćam Vam se u svojstvu punomoćnika gosp. Rene Bitorajac, Zagreb, V. Vodnika br. 7, OIB: 42014075296, punomoć se dostavlja u privitku, te ovime zahtjevam ispravak informacija objavljenih na internet portalu www.sloboda.hr, kojega ste glavni urednik, i to u tekstu (članku) objavljenom dana 07. svibnja 2016.g., naslova;

“Rene Bitorajac razotkriven: Živi u otetom elitnom stanu u centru Zagreba čijega su vlasnika ubili partizani”
(članak uklonjen)

Uistinu je teško navesti sve neistinite informacije iz rečenoga članka, budući se gotovo čitav tekst bazira na neistinitnama, zlonamjernim konstrukcijama, konfabulacijama, uvredama i klevetama Renea Bitorajac.

Neistinit, zlonamjeran i krajnje uvredljiv je već i sam naslov teksta.

Netočna je tvrdnja da Rene Bitorajac “živi u otetom elitnom stanu u centru Zagreba čijega su vlasnika ubili partizani”.

Netočna je tvrdnja da je „Bitorajčeva baka bila je rođakinja zloglasnog jugoslavenskog admirala Branka Mamule i Titova kuharica, a djed je bio istaknuti partizan i komandant kasarne JNA”.

Netočna je tvrdnja da su djed i baka g. Bitorajac „nakon rata za nagradu su dobili stan u Vodnikovoj, u kojem je do 1945. godine živio austro-ugarski pukovnik i general Hrvatskog domobranstva Slavko Štancer. General je ubijen, a u njegovu zgradu useljeni su zaslužni partizani”.

Netočna je tvrdnja „kako je u lipnju 1991. godine, nakon pokolja u Borovu selu, dok su mnogi Hrvati izbjegavali JNA, Rene Bitorajac ipak otišao na služenje vojnog roka u neprijateljsku i agresorsku vojsku”.

Konačno, komentari čitatelja vašeg portala www.sloboda.hr koji su uz vaše dopuštenje objavljeni, te su održavani javno dostupnima na internet stranici također su neistini, klevatnički i uvredljivi, te kao takvi predstavljaju pravnu osnovu za naknadu štete koju je njihovom objavom pretrpio i svakim danom i dalje trpi g. Bitorajac.

Stoga, a radi potpunog i pravodobnog informiranja javnosti, pozivam vas glavnog urednika nezavisnog medijskog portala Sloboda.hr , da odmah i bez odgode objavite ispravak na objavljene informacije na istom ili istovrijednom mjestu programskog prostora elektronske publikacije, odnosno, internet portala sloboda.hr, i to na isti ili istovrijedni način na koji su bile objavljene informacije na koje se ispravak odnosi.

S poštovanjem,
Rene Bitorajac


Sukladno Zakonu o medijima (NN 59/04, 84/11 i 81/13), temeljem čl. 22. i 40. istog, a u svezi sa čl. 2. st. 3. Zakona o elektroničkim medijima (NN 152/09, 84/11, 94/13, 136/13), obraćam Vam se u svojstvu punomoćnika gosp. Rene Bitorajac, Zagreb, V. Vodnika br. 7, OIB: 42014075296, punomoć se dostavlja u privitku, te ovime zahtjevam ispravak informacija objavljenih na internet portalu www.sloboda.hr, kojega ste iskazani nakladnik, s time da ovaj zahtjev dostavljam i vama kao nakladniku, kao i glavnom uredniku NMP Sloboda.hr, a odnosi se na tekstove (članke) objavijene dana 09. svibnja 2016.g., koji nose naslov;

1. „JEFTINI FALSIFIKAT: Rene Bitorajac za ocrnjivanje Hrvata rabio snimke ruskih, grčkih i poljskih huligana”
2. VLASNIK POZNATOG KAFIĆA PISAO ZAGREBAČKOJ PIVOVARI: Ukoliko nastavite kampanju s Reneom Bitorajcem, nećemo izlagati materijale s njegovim likom

Neistinit, zlonamjeran i krajnje uvredljiv je već i sam naslov teksta.

Netočna je tvrdnja i uvredljiva tvrdnja je da Rene Bitorajac “rigidni hrvatski gIumac”, kao što je i netočna tvrdnja da se u pjesmi cit. “na krajnje primitivan i vulgaran način ocrnjuju Hrvatska i hrvatski narod.”

Netočna je tvrdnja da „Bitorajac opisuje Hrvate kao mrzovoljne prevarante koji potkradaju turiste, kao vjerske fanatike, naciste, nepristojne, vulgarne, pune mržnje prema neistomišljenicima”.

Netočna je tvrdnja, a radi se o očitoj manipulaciji autora teksta da fotografije u pjesmi g. Bitorajaca služe za dokazivanje „teze da su HRVATI fašistički narod”. To nije istina.

Netočna je tvrdnja cit. „da bi medijsko razotkrivanje ove lažne manipulacije pomoglo da ljudi shvate kakvim se sve metodama koriste kako bi dokazali lažnu tvrdnju da su Hrvati fašistički narod”.

III/ U odnosu na članak opisan pod I/ br. 2. ističe se sljedeće;
Netočna je tvrdnja da se g. Bitorajac cit. „otvoreno stavio na stranu propagande o omalovažavanju i vrijeđanju osjećaja hrvatskih graclana i njenih institucija, katoličke crkve”.

IV/ Slijedom navedenoga, a radi potpunog i pravodobnog informiranja javnosti, pozivam vas, Udrugu za promicanje ljudskih prava, medijskih sloboda i kulturnih vrijednosti “Sloboda”, kao nakladnika NMP Sloboda.hr, kao i glavnog urednika NMP Sloboda.hr, da odmah i bez odgode objavite ispravak na objavljene informacije na istom ili istovrijednom mjestu programskog prostora elektronske publikacije, odnosno, internet portala sloboda.hr kojega ste nakladnik, i to na isti ili istovrijedni način na koji su bile objavljene informacije na koje se ispravak odnosi.

S poštovanjem,
Rene Bitorajac