marina lovrić merzel sdp županica zatvor

SDP-ovoj sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel, koju se sumnjiči za korupciju, produljen je pritvor za još dva mjeseca dok je Uskok, po neslužbenim podacima, protiv nje proširio istragu.

Lovrić Merzel, koja je zatvorena početkom travnja, zagrebački Županijski sud produljio je istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela, rekao je Hini njezin odvjetnik Berislav Živković. Najavio je da će se vjerojatno ponovno žaliti Ustavnom sudu jer njegova branjenica smatra da ju se prisiljava kako bi u zamjenu za slobodu podnijela ostavku na dužnost županice.

“Uskok je na početku istrage predložio više od stotinu svjedoka i naknadno još desetak, a nakon tri mjeseca neispitanih je ostalo 30-ak svjedoka”, kaže Živković.

Zatvorena županica Marina Lovrić Merzel ranije se žalila Ustavnom sudu, nakon što joj je krajem travnja Županijski sud za dva mjeseca produljio istražni zatvor.

Klikni LIKE za više ovakvih članaka!

No, Ustavni sud nedavno je odbio njezinu tužbu, utvrdivši da joj produljenjem istražnog zatvora zbog utjecaja na svjedoke nisu povrijeđena prava. U odnosu na odluku kojom joj je pritvor produljen zbog opasnosti od ponavljanja djela obnašanjem dužnosti, Ustavni sud je zaključio da takvu opasnost treba rješavati tako da ju se otkloni, a da se pritom ne pribjegava oduzimanju slobode, ako to nije potrebno.

Ustavni sud tada je naveo da propust nadležnih sudskih tijela ne utječe na osobnu pravnu situaciju podnositeljice jer njezino lišenje slobode i dalje osnovano opstoji zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Lovrić Merzel odbacuje optužbe da je županiju oštetila za više od 10,5 milijuna kuna. Osim plaćanja savjetnika, na što je potrošeno oko šest milijuna kuna, tereti ju se da je zgradu Hitne pomoći preplatila za četiri milijuna kuna, da je trošila javni novac na zabave, privatne troškove plaćala službenom karticom te raskinula dogovor o prodaji Cesta Sisak i na taj način županiju oštetila za još 200.000 kuna.

Uskok je, po neslužbenim informacijama, proširio istragu protiv Lovrić Merzel zbog navodnog sklapanja fiktivnih ugovora s vijećnicima Županijske skupštine.

>>> Prije 23 godine SDP se u Saboru izjasnio protiv samostalnosti RH. Hoće li se SDP ikada ispričati?

>>> Početak pada SDP-a: Uhićena rastrošna županica Marina Lovrić Merzel

Autor: Sloboda.hr/SD