marina lovrić merzel sdp županica

Nakon pet mjeseci istražnog zatvora bivša sisačko-moslavačka županica i članica Predsjedništva SDP-a Marina Lovrić Merzel puštena je na slobodu. Ispred zatvora u Remetincu dočekali su je odvjetnik, sin i suprug, prenosi HRT.

“Živi čovjek sve izdrži. Jedino mjesto gdje ću dokazivati svoju nevinost je sud”, izjavila je Lovrić Merzel novinarima koji su je čekali pred zatvorom. Bivša moćna SDP-ova političarka puštena je na slobodu nakon što je ispitan i posljednji svjedok protiv nje, tako da je prestala opasnost od utjecaja na svjedoke, dok je opasnost od ponavljanja djela prestala nakon što je prije tjedan dana podnijela ostavku na dužnost županice.

“Konačno je završila prva faza. Sad se nastavlja najozbiljniji dio, a to je pripremanje obrane koja će biti vrlo opsežna i komplicirana, jer je istraga protiv Lovrić Merzel triput proširena, a na teret joj se stavlja 12 točaka”, izjavio je odvjetnik bivše županice Berislav Živković. “Već sada sa sigurnošću možemo reći da ćemo vrlo vjerojatno osporiti neke stvari, ali duga je to bitka, bit će tu vjerojatno preokreta i zaokreta, nadamo se pozitivnih po moju klijenticu”, dodao je. Vezano uz zahtjev Lovrić Merzel za aktiviranjem zastupničkog mandata, Živković je rekao da je ona iskoristila svoje prava s obzirom da je izabrana na neposrednim izborima te da to nema veze sa samim postupkom.

Klikni LIKE ako smatraš da je SDP-ovoj županici mjesto u ZATVORU, a ne u Saboru!

Podsjetimo, u Sabor je jučer stigao zahtjev Marine Lovrić Merzel da joj se aktivira zastupnički mandat. Potvrdila je to i Gordana Sobol, predsjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) koje će o zahtjevu Lovrić Merzel odlučivati prije početka zasjedanja Sabora. Sobol je podsjetila da se po sili zakona bivšoj sisačko-moslavačkoj županici zastupnički mandat aktivira u roku od osam dana od dana prijma zahtjeva u Saboru. Najavila je sjednicu Povjerenstva za ponedjeljak ili utorak.

Istraga protiv Lovrić Merzel otvorena je zbog sumnje da je županiju oštetila za više od 10,5 milijuna kuna, a u međuvremenu je nekoliko puta proširivana. Osim plaćanja savjetnika, na što je potrošeno oko šest milijuna kuna, tereti ju se da je zgradu Hitne pomoći preplatila za četiri milijuna kuna, da je trošila javni novac na zabave, privatne troškove plaćala službenom karticom te raskinula dogovor o prodaji Cesta Sisak, oštetivši županiju za još 200.000 kuna. Istraga protiv nje zadnji je put proširena u srpnju zbog sumnje da je od poduzetnika Željka Žužića primila 100.000 eura mita koje je pokušala prikriti kupnjom i uređenjem stana u Zadru, upisanog na njena nećaka Dalibora Rožankovića. Lovrić Merzel, koja je prije mjesec isključena iz SDP-a, odbacuje sve optužbe.

>>> Prije 23 godine SDP se u Saboru izjasnio protiv samostalnosti RH. Hoće li se SDP ikada ispričati?