ivan rakitic

Kapetan Seville Ivan Rakitić osvojio je svoj prvi europski trofej, a zanimljivo je da je službeno proglašen najboljim igračem finalnog susreta. Rakitić se istaknuo s nekoliko upotrebljivih lopti prema svojim napadačima. Na kraju utakmice Rakitić je uzeo hrvatsku zastavu i omotao ju oko sebe te tako i u ulozi kapetana Seville prvi dotaknuo i podigao pehar.

Prije Rakitića to je uspjelo Mladenu Ramljaku u dresu Feyenoorda (1974), Luki Peruzoviću s Anderlechtom (1983), Mariju Staniću u dresu Parme (1999), Ivici Oliću s moskovskim CSKA (2005), Ivicu Križancu sa Zenitom (2008) i Dariju Srni sa Šahtarom (2009).

Feyenoord je 1974. u finalu bio bolji od Tottenhama. U Londonu je bilo 2-2, a na De Kuipu su Nizozemci slavili 2-0. Ramljak je odigrao svih 90 minuta u uzvratu.

Anderlecht je 1983. u dvije utakmice bio bolji od Benfice, a Peruzović je odigrao obje utakmice za belgijski sastav. U Bruxellesu je Anderlecht slavio 1-0, a u uzvratu na Luzu je bilo 1-1.

Treći hrvatski nogometaš koji je slavio u Kupu Uefa bio je Mario Stanić s Parmom 1999. godine premda u finalu nije nastupio. Parma je u završnom ogledu na moskovskom Lužnikiju slavila 3-0.

Uslijedila su slavlja Ivice Olića i Ivice Križanca s ruskim klubovima CSKA i Zenitom. CSKA je 2005 u finalu u Lisabonu pobijedio Sporting 3-1, a Olić je igrao do 67. minute. Četiri godine kasnije Zenit je u Manchesteru pobijedio Rangers 2-0, a Križanac je odigrao cijeli susret za momčad iz St Peterburga. Sezonu kasnije Šahtar je u Istanbulu nakon produžetaka bio bolji od Werdera 2-1, a Darijo Srna je odradio svih 120 minuta za ukrajinsku momčad.

Rakitić je u finalu 2014. također odigrao svih 120 minuta za Sevillu, te je kao i Srna pet godina ranije kao kapetan momčadi podigao pobjednički pehar iz ruku predsjednika UEFA-e Michela Platinija.

Autor: M.B./HRsvijet.net
Foto: dailymail.co.uk