pringles-331944_640

Jedan od najopasnijih dodataka ovim popularnim čipsevima nije dodan u procesu proizvodnje već je nus-produkt proizvodnje.

Pringles, jedan od obožavanijih čipseva je otrovan, pun kancerogenih tvari, piše Healthy Food House.

Mnogi će se iznenaditi kako se ova slana slastica, kao i sve druge u sličnim pakiranjima – konzervama, zapravo ne radi od krumpira u onom obliku kojeg svi znamo. U prvoj fazi proizvodnje sastojci poput riže, pšenice, kukuruza i krumpirnih pahuljica mješaju se kako bi se dobilo svojevrsno tijesto. Ta se smjesa zatim oblikuje u kalupima u svima znani oblik. Nakon toga završava u kipućem ulju, a potom na brzinskom isušivanju. U posljednjoj fazi čips se prska raznim pojačivačima okusa, a zatim pakira u konzerve.

No, jedan od najopasnijih dodataka ovim popularnim čipsevima nije dodan u procesu proizvodnje već je nus-produkt proizvodnje. Akrilamidi, opasna kancerogena supstanca za koju je općepoznato da uzrokuje rak kod životinja, a određene doze akrilamida su toksične za živčani sustav kod ljudi i životinja, u daleko većoj mjeri od dopuštene, nalazi se upravo u čipsevima.

Do stvaranje ove supstance dolazi kod pripreme hrane koja je bila izložena termičkoj obradi pečenjem i prženjem, dakle i kod čipseva. I to posebno pojačano kod čipseva jer se nakon pečenja na viskoj temperaturi, isušuju. Sva hrana koja se obrađuje na temperaturama iznad 100 Celzijevih stupnjeva sadrži ovu kancerogenu supstancu, prenosi Dnevno.hr.

Razina ove tvari u čipsevima toliko je iznad dopuštene da je 2005. godine Kalifornija tužila jednu tvrtku da ne upozorava svoje potrošače na opasnosti i otrove opasne po zdravlje koji se nalaze u prehrambenim proizvodima.