ivo banac tomislav sunić bujicaFoto: Snimka zaslona

U sinoćnjoj emisiji “Bujice”, posvećenoj rezultatima izbora u SAD-u, gost Velimira Bujanc bio je Ivo Banac, ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja u vladi Ivice Račana 2003. godine. U emisiji je bila prikazana izjava dr. Tomislava Sunića, profesora političkih znanosti iz SAD-a bliskog republikanskim krugovima.

Sunić je pozdravio odluku američkog naroda i odabir Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a. Nakon izjave dr. Sunića Ivo Banac žestoko je napao voditelja Velimira Bujanca zbog toga što je tražio izjave od dr. Sunića nazvavši dr. Sunića redikulom.

Dr. Sunić svoj je odgovor Bancu objavio na Facebooku.

“‘Ridikul’ – kako mene zove Ivo Banac u TV Bujici, večeras 11.9., kojeg poznajem davno iz USA. Promijenio je 5 kaputa i stranaka u zadnjih 10 godina. Do 1991.g., u hrvatskom iseljeništvu, nitko od nas emigranata za njega nije niti čuo. Niti se ikada do 1991. kod USA vlasti angažirao za hrvatske zatvorenike u YU. Onda, 1991. i 1992. kada mu predsjednik Tuđman nije ponudio visoko ministarsko mjesto, naljutio se i počeo surađivati sa Pusićima, „Erasmusom“ i Co. na rušenju Tuđmana. I to u jeku rata. I Račan mu početkom 2000. daje mjesto ministra i saborskog zastupnika. Odnedavno je postao simpatizer HDZ-a. Retoričko pitanje: ako osoba – intelektualac – ne drži do svojih prvobitnih moralnih i političkih načela – kako mu vjerovati da sada on vjeruje u ova svoja nove stavove? “Sete bandijere“ u hrvatskom stilu”, napisao je dr. Sunić.

Podsjetimo, dr. Tomislav Sunić na Kalifornijskom državnom sveučilištu u Sacramentu je magistrirao političke znanosti 1985., a doktorirao u Santa Barbari 1988. godine. Do 1993. radi kao profesor političkih znanosti u Americi. Podučavao je na Kalifornijskom državnom sveučilištu, Sveučilištu Kalifornije i Juanita Collegeu u Pennsylvaniji. Nakon toga vratio se u Hrvatsku. Aktivno sudjeluje u promicanju hrvatskog pitanja u inozemstvu, a također je bivši suradnik emigrantskih časopisa Nove Hrvatske i Hrvatske revije. Autor je više knjiga na engleskom i francuskom jeziku, kao i brojnih eseja na hrvatskom, njemačkom, francuskom i engleskom jeziku iz područja politologije, filozofije, književnosti i jezikoslovlja. Radio je u hrvatskim veleposlanstvima u Kopenhagenu, Londonu, Bruxellesu i Alžiru.

Izvor: Sloboda.hr