kina potonuo brod

Kineski putnički brod s 458 putnika potonuo je u ponedjeljak navečer na rijeci Jangce u pokrajini Hubei, izvijestila je kineska agencija Xinhua pozivajući se na upravu riječne plovidbe. Petero ljudi je poginulo, a stotine se vode kao nestali. Brod je prevrnut i pluta na rijeci, a spasioci iz unutrašnjosti broda čuju pozive upomoć.

Xinhua je izvijestila da je nakon nesreće spašeno sedam osoba, uključujući kapetana i glavnog inženjera koji je rekao da je brod potonuo vrlo brzo nakon što je uhvaćen u oluji. Prije nesreće, brod nije signalizirao opasnost.

Zasad je spašeno tek nešto više od 10 ljudi. Državna televizija prikazala je dramatičnu snimku pokušaja rezanja oplate broda, a nakon toga izvučena je i 85-godišnja žena koju su spasioci izvukli iz olupine. Kineski list Narodni dnevnik piše da je najmlađem putniku na tom brodu tri godine.

Deseci spasilačkih brodova bore se s jakom vjetrom i obilnom kišom.

Kineski predsjednik Xi Jinping naredio je da se u spašavanje ulože svi napori, a premijer Li Keqiang uputio se na mjesto nesreće.

Na brodu je bilo dovoljno pojaseva za spašavanje, koje su nosili i spašeni putnici, izvijestila je Xinhua.

Prema podacima uprave riječne plovidbe koje prenosi Reuters brod nazvan Dongfangzhixing plovio je s 405 kineskih putnika, pet zaposlenika putničkih agencija i 47 članova posade.

Brod je plovio prema gradu na jugozapadu Kine Chongqing iz Nanjinga, glavnog grada istočne kineske pokrajine Jiangsu.

Potonuo oko 21,28 sati po lokalnom vremenu u dijelu rijeke pod imenom Jianli. (Hina/tportal)