plenković pupovac

“Dobar je dio Hrvatske zapostavljen, ali su krajevi u kojima Srbi žive najzapostavljeniji. Sramotno su zapostavljeni. Neke bi ljude trebalo biti stid kako izgleda Dvor ili pojedina područja Pakraca. Radikalne hrvatske desničarske grupacije žele Srbe apsolutno izolirati, čak i doslovno, i to nakon što su već isključeni iz vitalnih pitanja hrvatskog društva, od jezika, škola, pa sve do razvojnih programa”, kaže u intervjuu Globusu Milorad Pupovac, saborski zastupnik i novi predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS).

Ovodobni Svetozar Pribićević, kako Pupovca znaju nazivati, govori o razlozima svoje čvrste potpore premijeru Andreju Plenkoviću, ali i o svojim još neispunjenim očekivanjima od njegova mandata.

“Premijer Plenković ima našu čvrstu podršku. Bez obzira na sve razlike i nesuglasja, mi smo partneri koji se borimo kroz partnerstvo. Ne razvrgavamo partnerstvo, nego ga – ako je to potrebno – pretvaramo u borbeno savezništvo”, kaže Pupovac.

Komentirao je, po stoti put, i spomen ploču poginulim HOS-ovcima u Jasenovcu.

“To je već trebalo biti riješeno. Ta ploča je sramota, u Jasenovcu, kao i na svakom drugom mjestu. Hrvatska ne može tolerirati ‘Za dom spremni’. Ne može i ne smije ako želi dobro sebi. Ako ne želi još jednom upropastiti hrvatski državni projekt. Dužnost je premijera, Vlade i većinske koalicije, kao i svih kojima je stalo do Hrvatske kao uređene države, da se to odlučno i definitivno zaustavi, da se ne dogodi još jedno povijesno posrnuće”, poručuje Pupovac.

Potreban nam je Savez za Hrvatsku

Pupovac smatra da su političke prilike u Hrvatskoj unatoč svemu bolje nego što su bile prije dvije-tri godine.

“Reći da je sada gore jer nam možda ne ide onako kako bismo htjeli, a u nekim stvarima vjerojatno i trebali, to jednostavno nije istina. Stvari bi se mogle mnogo brže kretati u dobrom pravcu kad bi politički akteri razumjeli koliko je zemlji u ovom trenutku neophodna neka vrsta dogovora. Kako smo 2003. imali Savez za Europu, danas nam je isto tako potreban Savez za Hrvatsku.”

Izvor: Sloboda.hr/Globus