milorad pupovac zoran pusićFoto: fah

Član Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Milorad Pupovac (SDSS), ponukan time što nadležna tijela nisu poduzela “nužne radnje” za uklanjanje ploče poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu spozdravom “Za dom spremni”, zatražio je u četvrtak od Odbora da na hitnu sjednicu pozove ministra uprave Ivana Kovačića.

“Također, predlažem da Odbor obveže hrvatsku Vladu da uklanjanjem sporne ploče omogući dostojanstveno komemoriranje i da se ovogodišnja komemoracija žrtvama logora održi zajedno s narodima žrtava i hrvatskim antifašistima”, navodi Pupovac u dopisu Odboru.

Pritom ga podsjeća da je 14. prosinca 2016. konsenzualno prihvatio Zaključak kojim je od nadležnih tijela vlasti zatražio uklanjanje ploče poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu sa spornim ustaškim pozdravom “Za dom spremni”.

SDSS-ov zastupnik navodi i da je pozdrav “Za dom spremni” bio službeni pozdrav NDH, te da je u jasenovačkom logoru, “prema dosadašnjim podacima o poimeničnom registru žrtava usmrćeno 83.145 osoba, od toga 20.101 dijete”.

Klikni LIKE ako smatraš da “Za Dom spremni” nije fašistički, već domoljubni pozdrav!

Podsjetimo, UDHOS grada Zagreba postavio je spomen-ploču za poginule pripadnike HOS-a u Domovinskom ratu – 1. satnije „Ante Paradžik“, u Jasenovcu. Svečano otkrivanje i blagoslov spomen-ploče dogodio se 5. studenog 2016. godine uz prigodni program na Trgu Kralja Petra Svačića 8 u Jasenovcu. Spomen-ploča u javnosti je pokrenula veliku polemiku oko pozdrava “Za dom spremni” koji je na grbu HOS-a.

Na spomen ploči stoji pak da su “Neovisnost i suverenost Republike Hrvatske životima izborili i bojovnici Hrvatskih obrambenih snaga – HOS-a, 1. satnije ‘Ante Paradžik’”. Uz imena poginulih HOS-ovaca na ploči piše kako je podižu HOS Jasenovac i Udruga branitelja HOS-a grada Zagreba, a na grbu HOS-a uz ostalo stoji i natpis “Za dom spremni”, kojeg su članovi HOS-a koristili u Domovinskom ratu.

Uklesana imena na crnoj mramornoj ploči: Mario Huis, Dino Simić, Zlatko Klasić, Ivan Bebić, Miroslav Martinovski, Miro Petrin, Davor Milaković, Slavko Jager, Željko Grgić, Željko Barić i Milan Špoljarević.

Postrojba HOS-a nosila je naziv “1. Satnija Ante Paradžik“, tijekom ratnih mjeseci, od listopada do kraja 1991. godine, a njezini pripadnici – dragovoljci odani Hrvatskoj – bili su na bojišnici oko Novske i Jasenovca gdje je bilo najteže.

Izvor: Sloboda.hr/Hina