milorad pupovac sdss vukovar ćirilica referendum

I Milorad Pupovac krenuo je u predizbornu kampanju u svom poznatom stilu – širenjem panike o tobožnjem velikom strahu u kojemu žive Srbi u Hrvatskoj zbog šovinista Hrvata. Naime, najveći etnobiznismen u Hrvatskoj u nedjelju je na svom Facebook profilu objavio dramatičan žalopojni status o strahovima s kojima se susreću Srbi u Hrvatskoj.

“Dugo već razmišljam o strahovima Srba u Hrvatskoj i neprestanom obnavljanju tih strahova od strane onih koji imaju političku i duhovnu moć u Hrvatskoj. Pored strahova, kao što su oni vezani uz zaposlenje, dugove, zdravlje i budućnost djece, a koje dijele s većinom hrvatskih gradjana, Srbi, mnogi od njih, žive u strahu zbog toga što su Srbi. Boje se reći da su Srbi. Boje se pokazati da imaju veze sa Srbima i njihovim institucijama. Boje se prenositi svoju pripadnost srpskom narodu na nove generacije. Dakle, mnogi od Srba ne žive s osjećajem slobode već s osjećajem straha”, piše Milorad Pupovac.

Pupovac nastavlja da Srbe u povratničkim sredinama muči siromaštvo, a Srbe u gradovima strah.

“Navest ću primjer o kojem sam nedavno slušao. U jednom gradu, a nije jedini s takvom pričom, vjernici nerijetko mole svojeg pravoslavnog svećenika da im u kuću ne dolazi u mantiji već da do njih dodje u civilnom odijelu a da mantiju obuče kad udje u njihovu kuću ili stan. U istom gradu čujemo da učenica koja dolazi u pravoslavnu crkvu na vjeronauk zbog u najmanju ruku nastavničinog netaktičnog komuniciranja u razredu otkriva njezin vjerski identitet i podvrgava je veoma neugodnim reakcijama ostalih učenika. A bez adekvatne nastavničine reakcije. Dakle, strahovi se podržavaju i potiču”, piše Pupovac koji svoj post zaključuje riječima da je malo koga zbog toga briga.

“Nas jest i treba biti briga. A učinit ćemo da postane i briga onih koji taj strah kod Srba proizvode i kod onih koji ne znaju da njihovi susjedi žive s tom vrstom straha”, završava svoj post Milorad Pupovac.

Izvor: Sloboda.hr