Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević sudjelovat će na komemoraciji u Plavnom i Gruborima u utorak, 25. kolovoza 2020. godine, s početkom u 10 sati.

Uz potpredsjednike Vlade Medveda i Miloševića bit će i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, državni tajnik u Ministarstvu uprave Darko Nekić te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar.

Osim njih, kako je za N1 rekao Milorad Pupovac, u Grubore dolazi i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, ali i izaslanik srbijanskog predsjednika.

“Vladu će predstavljati Tomo Medved i Boris Milošević, a Republiku predsjednik Zoran Milanović. Doći će i specijalni izaslanik srpskog predsjednika Aleksandra Vučića za pitanje nestalih Veran Matić, te predstavnik nevladine organizacije. Bit će ondje i mještani Grubora koji se nalaze u izbjeglištvu”, rekao je Milorad Pupovac za N1.

Drugi korak nakon Knina

To je drugi korak nakon onoga u Kninu, korak kojim će se potvrditi opredjeljenje da se svim žrtvama iskaže pijetet, da se prema svim stradalima odnosi podjednako i, s druge strane, da se suočimo s činjenicom da je zločin u Gruborima i Plavnom počinjen, istaknuo je.

“Taj zločin je strašan. Ne treba zaboraviti da je u Gruborima ubijeno šest nedužnih civila i da je u okolini ubijeno 16 ljudi, po nekim evidencijama i više. Sutra će prvi put biti postavljena obilježja i za one koji su stradali u Plavnom i u njegovom zaseoku. To će biti početak obilježavanja. Doći će i predstavnici Vlade pa će se moći riješiti problemi s obnavom kuća. Riječ je o komemorativnom činu, ali i činu koji treba ohrabriti ljude da se vrate ili da im bar imovina bude obnovljena”, rekao je Pupovac.

Pupovac je kazao kako s braniteljskim udrugama nisu imali problema te da je dobio samo pozitivne reakcije na političke odluke. “Nasušna je potreba za drugačijom politikom koja će se temeljiti na miru i poštenom sjećanju na ratna stradanja”, istaknuo je.

Mir kao temeljna vrijednost društva

Dodaje da ovo nije prvi puta da je izrazio želju za odlaskom u Škabrnju, a odgovorio je i kritičarima da su ovi potezi “izjednačavanje žrtve”: “Prije barem 15 godina smo prvi put planirali odlazak u Škabrnju, ali tad su bile drugačije okolnosti. Kad su posrijedi ocjene i stavovi o ratu, početku, uzrocima, akterima, samo oni koji nedovoljno znaju o tome što sam radio u ovih 30 godina, koju sam politiku zastupao, koliko sam bio protiv rata, mogu govoriti što bih trebao prije toga napraviti nego dođem na bilo koje mjesto stradanja. Ja nikome ne postavljam nikakve uvjete bez obzira što u nekim slučajevima mogu znati kakve su uloge pojedinih aktera u ratnim i poratnim okolnostima bile. Ali mi je stalo do toga da stvorimo društvo u kojem ćemo poštovati mir kao temeljnu vrijednost i da počnemo razgovarati o tome što se zapravo dogodilo. Razumijem da ljudi slušaju eho starih poruka i politika, ali poručujem im da svatko od nas treba otvoriti uši za onog drugog.”

Primjer drugima

Komentirajući prve reakcije iz Srbije na odlazak Borisa Miloševića u Knin rekao je da su one razumljive, posebno u izbjegličkoj populaciji. Istaknuo je da se ne radi ni o kakvom slavlju u Kninu, nego o drugom putu od onog kojim se išlo posljednjih 25 godina.

“Reakcije u Srbiji su se smirile, izazvale su i određene polemike. Sve se stišalo, moglo se pročitati razumne analize što se događa između SDSS-a i HDZ-a i što to znači za odnose između Hrvatske i Srbije. Svijet s velikom pažnjom promatra što radimo. Ako u ovome uspijemo, to će biti neka vrsta primjera kako treba uspijevati i u drugim sredinama bivše Jugoslavije, a Hrvati i Srbi zbog svoje povijesne odgovornosti imali su tu obavezu krenuti prvi, a imali su očito i zrelost da krenu prvi”, rekao je Pupovac.

Pitanje nestalih i pitanje suđenja za ratne zločine kao dva od četiri do pet ključnih pitanja, koje obuhvaća paket politke pomirenja, stvar je koju trebaju rješavati predstavnici dviju vlada, odnosno dviju država, dodao je Pupovac. “Vidim priliku već sutra u činjenici da će tamo biti potpredsjednici Vlade i posebni izaslanik za pitanja nestalih predsjednika Vučića, da već počnu razgovor o tome kako pristupiti onome što je jedno od najbolnijih pitanja, a onda i drugim otvorenim pitanjima koja opterećuju odnose”, istaknuo je.

Činjenicu da predsjednik Aleksandar Vučić šalje izasanika tumači kao poruku, ali kaže da ćemo poruke čuti sutra.

Izvor: Sloboda.hr/N1