Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić upozorio je zastupnike u Narodnoj skupštini da će Srbija možda morati uvesti sankcije Rusiji.

Izrazio je nezadovoljstvo takvom situacijom, ali je ustvrdio da Srbija već plaća cijenu što ovaj korak nije učinila ranije. Zastupnici oporbe prekinuli su tijekom saborske sjednice Vučićevo predstavljanje prijedloga Europske unije uz povike “Izdaja”, “Kosovo je Srbija” i optužbe da je izdao Kosovo, što je dovelo do žestoke rasprave i manjih fizičkih sukoba.

Vučić je naveo da je iznio najgore detalje sporazuma kako bi ukazao na težinu situacije. Napomenuo je i kako je nakon nedavnog sastanka s predstavnicima SAD-a i EU-a Srbija spremna prihvatiti europski plan i raditi na njegovoj provedbi u dijalogu s Kosovom.

On je oporbi, koja se pozivala na kršenje skupštinskog Poslovnika, rekao da je njima “Poslovnik Skupštine važniji od Kosova”.

Razlika između njih i nas je to što je nama Srbija svetinja, a njima Poslovnik, rekao je Vučić.

Nakon što su se strasti smirile, zastupnici SNS-a skandirali su Vučiću: “Aco, Srbine”.

Međutim, Vučić nije u cijelosti predstavio plan parlamentu i nazvao ga je “non-paperom”. Pozvao je na nacionalno jedinstvo i istaknuo potrebu velike odgovornosti u upravljanju državom. Prijedlog EU, koji podržavaju Njemačka, Francuska, Italija i SAD, predstavljen je i Srbiji i Kosovu u rujnu i prosincu prošle godine.

Prijedlogom se poziva na poštivanje teritorijalne cjelovitosti, priznavanje državnih simbola i posebne aranžmane za srpsku zajednicu na Kosovu. Vučić je izjavio da Srbija ne može spriječiti Kosovo da uđe u Vijeće Europe ili NATO.

Istaknuo je i da se na Kosovu promijenila nacionalna struktura te sada tamo živi oko 26 posto Srba. Dodao je da su se promijenile i geopolitičke okolnosti, pa se sadašnji plan razlikuje od prethodnih.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/ANDREJ CUKIC