milorad pupovac, hos, udruge, za dom spremniFoto: fah

Miloprad Pupovac i Srpsko narodno vijeće (SNV) iz Zagreba tražili su od Gradskog ureda za upravu da poništi registraciju tri udruge HOS-a. SNV-u smeta statut udruga HOS-a, odnosno članak u kojem se govori o pečatu i grbu HOS-a koji u sebi sadrži domoljubni pozdrav “Za dom spremni”, piše Maxportal.

U Zagrebu su registrirane tri udruge HOS-a: Udruga dragovolja HOS-a Zagreb, Športsko rekreacijsko društvo Dragovoljaca HOS-a i Saveza Udruga dragovoljaca HOS-a kao središnja organizacija svih udruga HOS-a iz Hrvatske.

Za tri navedene Udruhe SNV je uputio žalbu da se poništi rješenje o registraciji te da se brišu iz registra Udruga Grada Zagreba.

Pupovcu i Srpskom narodnom vijeću smeta statut navedenih udruga, odnosno članak 6. statuta u kojem je definiran izgleda grba i pečata Udruge.

U navednom članku stoji:

“Savez UDHOS-a ima grb i pečat.

Grb Saveza UDHOS-a ima znak veličine 100 mm i opisan je identičan pečatu, sa slijedećim bojama: trostruki unutarnji pleter je srebrne boje, štit je plave boje, dio hrvatskog grba je sastavljen od 25 kvadrata srebrno-crvene boje, stilizirani pleter oko dijela grba je plavo-srebrne-plave boje, skraćeni naziv Savez UDHOS-a Hrvatske je srebrne boje.

Savez UDHOS-a ima pečat. Pečat Saveza UDHOS-a je okruglog je oblika, promjera 40 mm. Uz obod je ispisan puni naziv: SAVEZ UDRUGA DRAGOVOLJACA HRVATSKIH OBRAMBENIH SNAGA. U sredini se nalazi stilizirani grb Saveza. Uz vanjski obod trostrukog pletera je ispisan puni naziv: SAVEZ UDRUGA DRAGOVOLJACA HRVATSKIH OBRAMBENIH SNAGA. te adresa sjedišta Saveza, a u sredini stilizirani grb Republike Hrvatske.

Iznad stiliziranog hrvatskog grba, upisano je velikim slovima HOS, a ispod stiliziranog hrvatskog grba upisano je manjim velikim slovima od gornje upisanog HOS za 50 % manji ispis i glasi ZA DOM SPREMNI. Oko grba je stilizirani pleter.”

Izvor: Sloboda.hr/Maxportal.hr