Benjamin Netanyahu izrael izbori likud

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu premoćno je pobijedio na parlamentarnim izborima održanima u utorak, objavilo je izborno povjerenstvo nakon što su prebrojani gotovo svi glasački listići.

Netanyahuov desničarski Likud osvojio je 30 mjesta u 120-članom parlamentu Knessetu, dok je njegov glavni suparnik Cionistički savez lijevog centra osvojio 24 mjesta, objavili su izraelski mediji nakon prebrojanih 99,5 posto listića.

U postocima, središnje izborno povjerenstvo objavilo je da je Likud osvojio malo više od 23 posto, a Cionistički savez malo manje od 19 posto glasova.

Riječ je o iznenađujuće premoćnoj pobjedi Likuda koji je u posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja zaostajao za oporbenim Cionističkim savezom Isaaca Herzoga.

Benjamin Netanyahu izrael izbori likud

“Suprotno svim prognozama ostvarili smo veliku pobjedu za nacionalnu koaliciju pod vodstvom Likuda”, kazao je Netanyahu pred oduševljenim pristašama u Tel Avivu. “Sada moramo izgraditi jaku i stabilnu vladu”, dodao je izraelski premijer kojemu će sljedeći mandat na čelu vlade biti treći zaredom, a četvrti ukupno.

Herzog je u srijedu ujutro kazao da je nazvao Netanyahua i čestitao mu na izbornoj pobjedi. “Prije nekoliko minuta razgovarao sam s premijerom Benjaminom Netanyahuom i čestitao mu i zaželio sreću”, rekao je Herzog, dodajući da će njegova stranka u parlamentu biti alternativa desničarskom Likudu.