predsjednica, kolinda, irskaFoto: HRT

Drugog dana državnog posjeta Irskoj predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sastala se irskim premijerom Endom Kennyjem, predstavnicima parlamenta, članovima hrvatsko-irske parlamentrarne skupine prijateljstva i s dublinskim gradonačelnikom Brendanom Carrom.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je nakon razgovora s Kennyjem da na Hrvatsku želi preslikati model Irske koja je ulaganjem u obrazovanje i poreznim reformama zaustavila iseljavanje i brojne Irce privukla na povratak iz inozemstva.

“Irska je od zemlje emigracije postala zemlja imigracije…Htjela bih u Hrvatskoj preslikati irski model ulaganja u obrazovanje i IT sektor, uz provedbu porezne reforme u cilju privlačenja multinacionalnih kompanija”, rekla ja Grabar-Kitarović nakon razgovora s premijerom Kennyjem. On je pak kazao da je njegova zemlja u posljednjih nekoliko godina puno učinila za oporavak gospodarstva, istaknuvši važnost “poštene porezne politike koja može pridonijeti ekonomiji. Broj nezaposlenih smo u kratkom roku s 15,2 % smanjili na 6,4%”, rekao je on i zauzeo se za jačanje trgovinskih odnosa između Hrvatske i Irske. Ocijenio je da je Hrvatska u vrlo kratkom vremenu napravila veliki iskorak i naglasio da jako dobro shvaća njezine obveze u JI Europi. “Irska će biti uz Hrvatsku u prioritetima koje si je zacrtala”, istaknuo je Kenny.

Predsjednica RH održala je i predavanje na sveučilištu Trinity o tome kako Hrvatska, koja je posljednja ušla u članstvo EU-a, vidi nužnost europskog jedinstva i otpornost Unije na krize. Proširenje EU-a je ocijenila jednim od najvažnijih postignuća, poručujući da, ako želimo Europu u potpunosti konsolidirati kako bi osigurali stabilnost, sigurnost i razvoj, tada u nju moramo inkorporirati jugoistočnu Europu.

“S integracijom jugoistočne Europe, EU neće biti samo proširena, biti će potpuna i konsolidirana. (…) nije dovoljno da taj dio Europe ostane na  radaru. Jugoistočna Europa mora biti prioritet”, kazala je, među ostalim.

Predsjednica se sinoć sastala s predstavnicima hrvatske zajednice. Poručila im je da je iseljeništvo vrlo važnu za zemlju, ali i da Hrvatska mora stvoriti uvjete za njihov povratak kako bi novostečenim iskustvima obogatili svoju domovinu. Kazala je i da je Irska dobar primjer kako izgrađivati odnos s dijasporom  te kako i u dijaspori živjeti domovinu, ali i kako vratiti ljude. “Zemlju griju ljudi, bez njih se ne može graditi budućnost”, kazala je Grabar-Kitarović, posebice izrazivši zabrinutost zbog iseljavanja iz Slavonije i s otoka.

Predsjednica će sutra obići Galway, grad na zapadu Irske koji je zajedno s Rijekom izabran za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Izvor: Sloboda.hr/HRT