kolinda, predsjednicaFoto: HRT

Prije točno dvije godine Kolinda Grabar-Kitarović prisegnula je za prvu predsjednicu Republike. Tijekom njezina dosadašnjeg mandata izmijenile su se dvije vlade, a Hrvatska se suočavala s brojnim gospodarskim i sigurnosnim izazovima.

U povodu dvije godine od polaganja prisege predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obratila se javnosti. U svojem je govoru naglasak stavila na demografsku krizu koja je pogodila Hrvatsku. “Radi se o biti ili ne biti hrvatske nacije i države. U tom segmentu imamo izvanredno stanje. Zajedno moramo preokrenuti negativne trendove”, istaknula je predsjednica.

Ako je u ičem potrebno postići nacionalni konsenzus – to su obrazovanje i demografija, istaknula je. Izrazila je zadovoljstvo što su završili prijepori oko kurikularne reforme. “Ideološke podjele sve češće zamjenjuje riječ zajedništvo. Institucije države imat će autoritet onoliko koliko će služiti interesima hrvatskih građana”, izjavila je predsjednica.

Govor je započela okolnostima u kojima je preuzela dužnost, zbog kojih se Hrvatska morala prilagoditi.
Na početku govora rekla je kako je mandat preuzela u trenutku kada je Hrvatska bila u gospodarskoj krizi, a prije svega demografskoj. “Ključno je bilo identificirati glavne probleme i potaknuti dijalog”, rekla je te nabrojila sedam ključnih problema – demografsko izumiranje nacije i odlazak mladih, nedostatak dijaloga i podjele u društvu, izostanak učinkovite gospodarske politike, višestruke slabosti državnih institucija i administracije, izostanak kvalitetne reforme obrazovanja i nedostatak hrabrosti za donošenje odluka te problem “adhokracije” – nedostatak vizije o smjeru u kojemu ide društvo i država.

Predsjednica je istaknula pet ciljeva svojega djelovanja u vanjskoj politici od kojih je prvi repozicioniranje Hrvatske u okviru Europske unije i NATO-a kao države koja je spremna voditi, a ne samo slijediti. “Vodeći se ustavnim odredbama, moja je zadaća i dalje biti glas svih hrvatskih građana i integrirajući čimbenik naših razvojnih ciljeva u uvjetima članstva u Europskoj Uniji i NATO-u, kao i suverenističke državne politike, kako u domovini, tako i u svijetu. I tu ću zadaću izvršavati dosljedno, s osloncem na jedinstvenu baštinu naše časne prošlosti i vjerom u bolju Hrvatsku”, poručila je predsjednica u obraćanju na Pantovčaku.

Ako joj, kaže, političke prilike u protekle dvije godine nisu omogućile željenu suradnju s drugim sastavnicama državne vlasti, predvidiva stabilnost ove Vlade i otvorenost oporbe za politički dijalog jačaju njezin optimizam s obzirom na konstruktivnu suradnju svih sastavnica državne politike.

“Do kraja mandata želim privremeno premjestiti ured u sve naše županije, uz snažnu potporu mjerama Vlade koje trebaju omogućiti uravnotežen regionalni razvoj”, najavila je.

Od Vlade očekuje da budućim mjerama fiskalne i funkcionalne decentralizacije ojača razvojne kapacitete i odgovornosti jedinica regionalne i lokalne samouprave. U pogledu gospodarstva predsjednica je rekla kako je svjesna da su neke od predloženih mjera njezina Vijeća za gospodarska pitanja izazvale kontroverzije, ali su postigle cilj – šira rasprava o budućim mjerama za poticanje proizvodnje, izvoza, zapošljavanja i gospodarskog rasta u cjelini.

Izvor: Sloboda.hr/HRT