gruppo_studenti

Pravo upisa na studijske programe u ljetnom upisnom roku ostvarilo je nešto više od 30 tisuća kandidata, a konačne rang-liste za upis objavljene su na mrežnim stranicama www.postani-student.hr, priopćila je Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO).

Studijske programe u ljetnom upisnom roku prijavila su 40.354 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je njih 30.290, objavio je Središnji prijavni ured AZVO-a, koji prijave prima petu godinu. Na svim visokim učilištima u Hrvatskoj bila su ponuđena 772 studijska programa, a 19.663 studenta uspjela su upisati onaj program koji im je bio prioritet.

Nakon objave konačnih rang-lista za upis na fakultete u ljetnom roku, za jesenski rok ostalo je slobodno 6967 mjesta.

Na razini Hrvatske najviše je kandidata kao prioritet odabralo Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a slijede Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu te Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Najviše je kandidata kao prioritet odabralo poslovnu ekonomiju (Ekonomski fakultet SuZ). Na listi prioriteta slijedili su studijski programi elektrotehnike i informacijske tehnologije te računarstva (Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu), pravo (Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu) i medicina (Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu).

Na Sveučilištu u Zagrebu ostala su slobodna 1103 mjesta, na Sveučilištu u Splitu 548, a na Sveučilištu u Rijeci 264 mjesta. Na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ima još 410 mjesta, na Sveučilištu u Zadru 118, na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli 349 mjesta, a na Sveučilištu u Dubrovniku 48 mjesta.

Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku počet će 22. srpnja i trajat će do 21. rujna 2014. ili do roka koji odredi visoko učilište.

Izvor: HRT