njemačka, islamska država, isil

Sud u Njemačkoj je proglasio krivim muškarca iz Sirije Hasana A. zato jer je pokušao prevariti terorističku organizaciju ISIL, priopćeno je iz suda, javlja Reuters zaključujući da je time data pravna zaštita grupi koja se smatra terorističkom organizacijom.

Okružni sud u Saarbrueckenu je osudio 39-godišnjeg frizera iz Damaska na dvije godine zatvora jer je pokušavao nagovoriti operativce ISIL-a da mu prebace 180.000 eura zbog lažnog obećanja da će izvesti napade eksplozivom u Njemačkoj za ISIL.

Dakle, sud je presudio da je muškarac lažno obećavao da će izvesti napade eksplozivom u Njemačkoj za ISIL i time pokušao prevariti tu terorističku organizaciju i Islamsku državu.

Novac nikada nije dobio. Sud je, pak, odbacio tvrdnje tužiteljstva da je Sirijac kriv za puno teži zločin – planiranje terorističkog napada u ime militantne organizacije, što je i Sirijac porekao.

I obrana i tužiteljstvo su se žalili vrhovnom sudu. Osuđeni je identificiran samo kao Hasan A. zbog strogih njemačkih zakona o zaštiti privatnosti.

Izvor: Sloboda.hr/Reuters