odlazak mladih iz hrvatske, wage union, unija plaća, jobbik, generacija obnove, hrvatska udruga benedikt, split, silvana dragun, frano čirko, marton gyongyosi

U petak 6. listopada 2017. s početkom u 18 sati u dvorani Dominikanskog samostana u Splitu na Pazaru održat će se javna tribina pod naslovom “Odlazak mladih iz Hrvatske: uzroci, posljedice i rješenje”. Organizator tribine je Europska građanska inicijativa “Unija plaća” (eng. “Wage Union”), tj. mlada politička stranka Generacija obnove kao njen predstavnik u Hrvatskoj, a u suradnji s Hrvatskom udrugom Benedikt.

Na tribini će govoriti Frano Čirko, predsjednik Generacije obnove, Márton Gyöngyösi, voditelj Europske građanske inicijative „Unija plaća“ te međunarodni tajnik i parlamentarni zastupnik mađarske stranke Jobbik i Silvana Dragun, potpredsjednica Hrvatske udruge Benedikt. Tribinom će moderirati Dino Rušinović, student sociologije i član predsjedništva Generacije obnove.

Ova tribina jedna je u nizu aktivnosti Europske građanske inicijative „Unija plaća“ koja je 22. rujna službeno predstavljena u Zagrebu. Pod sloganom „Jednake plaće za jednaki rad“, ova inicijativa ima za cilj u razdoblju od godinu dana prikupiti milijun potpisa građana EU, nakon čega su institucije EU obvezne pokrenuti raspravu i predložiti mjere po pitanju nejednakosti plaća između zemalja zapadne i srednjo-istočne Europe. Inicijativu su utemeljili predstavnici političkih stranaka, sindikata i nevladinih organizacija iz 8 zemalja (Estonija, Latvija, Poljska, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Rumunjska i Bugarska), a u svibnju je registrirana od strane Europske komisije. Više informacija o ovoj inicijativi možete dobiti na službenim mrežnim stranicama inicijative www.unijaplaca.eu i www.wageunion.eu.

Pozivamo sve zainteresirane da 6. listopada dođu u dvoranu Dominikanskog samostana u Splitu.

>>> JEDNAKE PLAĆE ZA JEDNAKI RAD U EU: Europska građanska inicijativa “Unija plaća” krenula s prikupljanjem potpisa u Hrvatskoj