karamarko sukob interesa povjerenstvo

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je u srijedu većinom glasova da je prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa zbog iznošenja osobnih stavova i prijedloga za povlačenje Hrvatske iz arbitraže s MOL-om, a osobito na sastanku Vijeća za suradnju.

Utvrđeno je i da se Karamarko nalazi u situaciji u kojoj privatni interesi mogu utjecati na njegov rad u Vladi te se navodi kako ne smije sudjelovati u donošenju odluka oko arbitraže Ina-MOL.

Povjerenstvo je utvrđivalo je li Karamarko u sukobu interesa zbog toga što je tvrtka „Drimia“, njegove supruge Ane, dvije godine imala ugovor s Petrovićevom tvrtkom „Peritus savjetovanja“, u razdoblju nakon dolaska Karamarka na čelo HDZ-a, a prije njegova dolaska u Banske dvore te zbog tog što je u prijateljskim odnosima s Petrovićem koji je zastupnik i savjetnik MOL s kojim je hrvatska država u dva postupka arbitraže.

Predmet je pred članovima Povjerenstva izložio Davorin Ivanjek, a od odlučivanja se izuzeo Boris Spudić jer je bio Karamarkov savjetnik dok je on bio ministar unutarnjih poslova.


Karamarko dao ostavku, odluku Povjerenstva pobijat će na Upravnom sudu

“Zadovoljan sam i nezadovoljan odlukom Povjerenstva. Nezadovoljan jer su utvrdili nekakav sukob interesa, a zadovoljan jer sam shvatio da je taj sukob realiziran na nekakvom neformalnom sastanku u Vladi na kojem nije vođen zapisnik. Utvrdili su zapravo da imam stav o nekim problemima. Mislim da je ta odluka isforsirana nekim pritiskom i da ću na Upravnom sudu odluku pobiti.” Rekao je to na konferenciji za novinare prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji je jučer najavio da odstupa s dužnosti u Vladi. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa većinom glasova danas je odlučilo da je Karamarko bio u sukobu interesa.

“Važniji je sutrašnji dan kada ćemo u Saboru odlučivati o opozivu premijera Tihomira Oreškovića. Ovaj folkor koji se događa posljednjih mjesec dana morao se prekinuti. Najavio sam, stoga ostavku na mjeso prvog potpredsjednika Vlade RH i to sam danas učinio. Sutra idemo na preslagivanje i vjerujem da će RH u parlamentu dobiti parlamentarnu većinu koju zaslužuje. Pozivam gospodu Oreškovića i Petrova da i oni daju ostavke”, rekao je Karamarko.

“Odluka o mojoj ostavci donesena je prije tjedan dana i nema veze s današnjom odlukom Povjerenstva, jednostavno se poklopilo. Pravni stručnjaci kažu da je odluka Povjerenstva veoma neozbiljna. Uvijek ću govoriti ono što mislim i Povjerenstvo je jednostavno odlučilo da sam učinio verbalni delikt”, rekao je Karamarko.

“Već tjedan dana razgovaramo s potencijalnim suradnicima. Pozivam sve političke faktore u državi da nađemo 5-6 stvari o kojima možemo imati konsenzus. Duboko sam uvjeren da ćemo u tome uspjet”, tvrdi Karamarko.

Izvor: Sloboda.hr/HRT/Hina
Foto: HRT