jobbik branitelji István Szávay vona gabor laslovo

Povodom prvih sto dana prosvjeda hrvatskih branitelja ispred Ministarstva branitelja u Savskoj 66, potporu braniteljima dala je i mađarska nacionalistička stranka Jobbik.

Inače, Jobbik je trenutno druga najjača mađarska stranka koja među Mađarima uživa sve veću popularnost. Jobbik je već više puta izražavao potporu hrvatskim braniteljima, od čega je najznačajini “Mimohod hrvatsko-mađarskog bratstva” i komemoracija povodom dana pada Laslova koju je Jobbik zajedno s HČSP-a u Laslovu organizirao već tri godine za redom.

Prijevod Jobbikovog priopćenja prenosimo u cijelosti:

“Jobbik – Pokret za bolju Mađarsku izražava svoje poštovanje prema hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata za neovisnost i cijeni ogromnu žrtvu što su branitelji podnijeli za zaštitu Hrvatske. Jobbik se oduvijek zalagao za to da hrvatski rat za nezavisnost bude spomenik dostojan očuvanja, pa nas stoga sudbina ratnika ne može ostaviti ravnodušnima. Nekoliko sela naseljenih Mađarima bili su branjeni od strane hrvatskih vojnika, za što će im naš narod biti vječno zahvalan.

Baš kao što su branitelji ustali za slobodu, tako i Jobbik, kao druga najveća stranka u Mađarskoj, osjeća dužnost ustati za branitelje. Žao nam je čuti za visoku stopu samoubojstava među bivšim vojnicima te da se mnogi od njih bore za opstanak sa svojim poteškoćama na dnevnoj bazi. Jobbik traži od hrvatske vlade da daju sve od sebe kako bi poboljšali životne uvjete bivših vojnika, tako da branitelji mogli uživati pristojan životni standard u najkraćem mogućem roku.

István Szávay, potpredsjednik Jobbika i potpredsjednik Društva hrvatsko-mađarskog prijateljstva”

Izvor: Sloboda.hr/Jobbik.com

>>> Hrvatski i mađarski domoljubi zajedno odali počast žrtvama Laslova