hčsp jobbik laslovo frano čirko miljak Gyöngyösi Márton

Hrvatska čista stranka prava, mađarska stranka Jobbik i Pokret mladih “64 županije” (HVIM) u nedjelju su održali komemoraciju u Laslovu povodom 23. obljetnice dana okupacije tog slavonskog sela s pretežito mađarskim stanovništvom kojeg su u Domovinskom ratu od agresora zajedno branili Hrvati i Mađari. Ovo je već treća komemoracija koju hrvatski i mađarski domoljubi organiziraju u Laslovu.

Prije same komemoracije, koja se održala ispred spomenika poginulim braniteljima Laslova, održan je “Mimohod hrvatsko-mađarskog bratstva” od sela Korođ do Laslova (udaljenost 5 km).

Mimohod i komemoracija brojali su 200-njak sudionika, od čega 70-ak pripadnika najjače mađarske oporbene stranke Jobbik. Jobbikovu delegaciju predvodio je Gyöngyösi Márton, potpredsjednik stranke i predsjednik Jobbikovog kluba zastupnika u mađarskom parlamentu.

hčsp jobbik laslovo frano čirko miljak Gyöngyösi Márton

Komemoraciju je vodio predsjednik Mladeži HČSP-a Frano Čirko koji je na početku komemoracije ustvrdio kako je “Laslovo je postalo simbol hrvatsko-mađarskog bratstva. A da je to zaista tako, dokaz je i ova naša današnja komemoracija koju organiziramo ovdje već treću godinu za redom. Danas slobodno možemo reći da smo utemeljili jednu jako vrijednu tradiciju koju rijeko možemo vidjeti među ostalim narodima.”

Čirko je naglasio da mimohod i komemoracija u Laslovu “nije samo neko obično multinacionalno okupljanje, već obnavljanje bratskog zavjeta kojeg su Hrvati i Mađari svojom krvlju popisali ovdje u Laslovu prije 23 godine.” Na to je dodao da “ta prolivena krv neka nam bude vječna obaveza i opomena da Hrvati i Mađari moraju živjeti kao braća i zajedno se boriti za svoja prava i slobodu, kako u ratu, tako i miru. Jedino ćemo na taj način pokazali da krv laslovačkih branitelja nije bila prolivena uzalud.”

hčsp jobbik laslovo frano čirko miljak Gyöngyösi Márton

Na komemoraciji je sudjelovao i predsjednik HČSP-a Josip Miljak. “Mi se sada nalazimo u novim okolnostima, koje opet zahtijevaju zbijanje redova i zajednički otpor kako bismo očuvali vlastite nacionalne identitete, nacionalnu svijest i moralno zdravu naciju. Neoliberalni kapitalizam najgrubljega tipa, pod krinkom ujedinjenja Europe, opet nesmiljeno nasrće na nacionalne države i želi stvoriti čovjeka brojku, pukog potrošača lišenog svih vrjednota koje ga upravo čine čovjekom. Mi želimo Europu slobodnih nacionalnih država koje će međusobno surađivati, a ne hegemonističku naddržavu, koja želi postići jednakost svih naroda i država zatirući nacionalne identitete, a praksa i povijest upravo pokazuju da to nije moguće”, poručio je Miljak.

“Suradnja naših dvaju naroda će sve više dobivati na značaju i vrijeme će pokazati koliko je ona dragocjena. Veliki pravaš i hrvatski domoljub Milan pl Šufflay, kojega je ubila prva Jugoslavija, mudro je kazao kako ‘nijedna ideja budućnosti ne može imati snagu prošlosti’. Stoga mi ostajemo čvrsto na povijesnom temelju, na temelju čvrstog hrvatskog državnog prava kojega smo mačem osigurali, a odbacujemo magle i ‘blagostanje’ koje nam želi nametnuti Europska unija”, zaključio je Miljak.

hčsp jobbik laslovo frano čirko miljak Gyöngyösi Márton

Potpredsjenik Jobbika Gyöngyösi Márton kazao je kako su “savez i prijateljstvo Hrvata i Mađara zapečaćeni krvlju naših predaka koji su se zajedno borili. Branitelji Laslova, junaci, Hrvati i Mađari, mogu se uvrstiti među najveće velikane naše povijesti, kao što su to bili Zrinski i Frankopani”. Nadalje, Gyöngyösi je ustvrdio kako su “naša sloboda i naše nacije i dan danas u opasnosti. Današnje prijetnje su opasnije nego bilo što do sada, jer osvajači dolaze kriomice, bez vojske i naoružanja te s lažnim obećanjima. Pričaju o bogatstvu, pravima i jednakosti, a zapravo nas koloniziraju pod zastavom humanitarnih organizacija, raznih analitičkih agencija te preko medija.”

Gyöngyösi je na kraju svog govora zaključio kako “bitka laslovačkih heroja nosi važnu poruku suvremenom čovjeku. Nadmoćne snage, napadaju li otvoreno ili podmuklo, mogu se nadvladati samo zajedništvom, vjerom i pouzdanjem.”

hčsp jobbik laslovo frano čirko miljak Gyöngyösi Márton

Na komemoraciji je govorio i Dér Zsolt, ugledni član Jobbika koji je i sam bio sudionik Domovinskog rata i branitelj Laslova. On je prisutnima ukratko opisao svoj ratni put i doživljaje iz borbe za obranu Laslova. “Tijekom našeg djelovanja, branili smo bojišnicu kod škole, postavljali smo mine, istraživali neprijatelja i molili smo Boga. On je nas poslušao! Selo je napadnuto, a oko nas su bili samo seljaci jer vojnike nismo imali. Ti seljaci su se hrabro suprotstavili nadmoćnim snagama četnika. Nikad prije nisam sreo takve hrabre ljude”, kazao je Dér Zsolt.

Komemoraciju je pozdravio i predstavnik Udruge branitelja Laslova Ladislav Ferenc koji je u ime svih Laslovčana izrazio veliku zahvalnost hrvatskim i mađarskim domoljubima što već tri godine za redom u velikom broju dolaze u Laslovo pokloniti se žrtvama Domovinskog rata.

Nakon komemoracije u Laslovu, pripadnici HČSP-a i Jobbika zaputili su se u Vukovar gdje su na Memorijalnom groblju odali počast svim palim hrvatskim braniteljima u obrani Grada Heroja.

hčsp jobbik laslovo frano čirko miljak Gyöngyösi Márton

hčsp jobbik laslovo frano čirko miljak Gyöngyösi Márton

hčsp jobbik laslovo frano čirko miljak Gyöngyösi Márton