kolinda, plenković, predsjednica, veleposlanici, ivo goldsteinFoto: fah

Filip Vučak, donedavni veleposlanik pri Svetoj Stolici u Vatikanu, od 1. rujna diplomatsku karijeru nastavit će u Francuskoj.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović Odluku o postavljanju izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Republike Hrvatske donijela je u dogovoru s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem 26. srpnja, a premijer je supotpisao odluku pet dana ranije, piše Jutarnji list.

Vučak je ujedno imenovan i stalnim predstavnikom Republike Hrvatske pri Organizaciji Ujedinjenih naroda za prosvjetu, znanost i kulturu (UNESCO) sa sjedištem u Parizu. Prije njega, dužnost veleposlanika u Parizu obavljao je Ivo Goldstein, a predsjednica, kako je poznato, nije bila zadovoljna njegovim radom, kao i s nekolicinom drugih diplomata za koje je smatrala da su dovedeni po političkom ključu za vrijeme bivše SDP-ove Vlade. Kolinda Grabar-Kitarović još je za vrijeme Oreškovićeve Vlade tražila promjene u diplomaciji, a to se nastavilo i s Vladom Andreja Plenkovića.

Karijerni diplomati

Jedno dulje vrijeme nisu se mogli dogovoriti oko imena, pa je predsjednica kritizirala i Plenkovićevu Vladu, no sada su se uspjeli dogovoriti, i nakon prvog vala imenovanja, sada ide i drugi.

Sada u Pariz dolazi karijerni diplomat Vučak koji je dugo u diplomaciji, još od vremena bivšeg Tuđmanova ministra vanjskih poslova Mate Granića. Filip Vučak u Vatikan je došao u travnju 2011., prije toga je bio u Ministarstvu vanjskih poslova, a ranije i veleposlanik u Španjolskoj. Za njega kažu da je doista karijerni diplomat, a kada ga je sadašnji šef Sabora, a tada ministar vanjskih poslova, Gordan Jandroković, predložio tadašnjoj premijerki Jadranki Kosor, u to vrijeme predsjednik Republike Ivo Josipović nije imao primjedbi.

U studenom te iste godine kada je postao veleposlanik u Vatikanu dogodila mu se nezgoda kada mu je ukraden službeni automobil dok je bio sa suprugom na izletu, a imao je pravo koristiti vozilo 24 sata dnevno.

Nakon odlaska iz Vatikana, radio je kao posebni savjetnik ministra Davora Ive Stiera, a jedno vrijeme je obavljao i dužnost otpravnika poslova u Moskvi, nakon što je Igor Pokaz odstupio s mjesta ambasadora. Pokaz, koji je inače i kum premijera Plenkovića, sada je novi veleposlanik u Londonu, nakon Ivana Grdešića, a čak i oni s lijevog spektra hvale njegov rad.

Kontinuitet u New Delhiju

Isti dan predsjednica je donijela i odluku da s 1. rujnom novi veleposlanik u Beogradu postane Gordan Bakota. I njega je tadašnji ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković postavio za veleposlanika u Austriji, a na mjesto veleposlanika u Srbiji dolazi iz Ministarstva vanjskih poslova, gdje je bio pomoćnik ministra Stiera, a potom i ministrice Marije Pejčinović Burić. Na Zrinjevcu je još od 1992., također je karijerni diplomat, a od 2005. do 2011. bio je veleposlanik u Turskoj.

U novoj turi diplomata, koju su dogovorili premijer i predsjednica, je i Petar Ljubičić,koji je 26. srpnja postao novi veleposlanik u Indiji, gdje je bio i otpravnik poslova, a u studenom 2011. tadašnji predsjednik Ivo Josipović dao mu je vjerodajnice za veleposlanika u Libiji.

Još jedan iskusni diplomat imenovan je u veleposlanstvu u Slovačkoj. Riječ je o Aleksandru Heini koji je karijeru u MVEP-u započeo još 1991. Bio je šef kabineta Miomiru Žužulu od 2003. do 2005., a nakon toga postaje veleposlanik u Danskoj i Islandu, 2009. postaje ravnatelj Uprave za Europu i Sjevernu Ameriku, a 2012. ambasador u Švicarskoj. Magistar je znanosti sa završenom J.F. Kennedy School of Government na Harvardu. Predsjednica je opozvala i dosadašnjeg veleposlanika u Finskoj koji je obavljao i poslove veleposlanika u Estoniji, Krešimira Kopčića, novi ambasador nije imenovan, ali, kako nam kažu izvori iz diplomatskih krugova, njega će naslijediti nekadašnji savjetnik predsjednice, bivši šef SOA-e, bivši ministar obrane u Karamarkovoj Vladi, te bivši konzul u Los Angelesu, Josip Buljević.

Nova ambasada u Koreji

Bivši načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske, Drago Lovrić, kažu izvori s Pantovčaka, trebao bi postati novi veleposlanik u Kataru. I Buljević i Lovrić su predsjedničin izbor. Naši izvori kažu da oko imenovanja ovih novih diplomata nije bilo nesuglasica između premijera i predsjednice. Vučak je, primjerice, dogovoren na jednom sastanku.

“Početkom idućeg mjeseca trebali bi se dogovoriti i o drugih 15-ak preostalih veleposlanika koji će biti zamijenjeni jer im istječu mandati. Otvaramo i veleposlanstvo u Južnoj Koreji pa ćemo i tamo imenovati svog veleposlanika”, kaže naš sugovornik iz HDZ-a.

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji.hr