porezna uprava

U Poreznoj upravi i Ministarstvu financija je prevagnulo mišljenje kako je privatni interes vlasnika tvrtke bitniji od javnog interesa. U resoru kojim vlada bivši Agrokorov direktor, test razmjernosti na koji su se pozvali prevagnuo je na stranu Ivice Todorića.

“Sukladno članku 16. Zakona o pravu na pristup informacijama, dana 20. ožujka 2017. godine u Središnjem uredu Porezne uprave proveden je test razmjernosti i javnog interesa, tijekom kojeg je zaključeno da u konkretnom slučaju javni interes ne prevladava u odnosu na štetu po zaštićene interese”, odgovorili su na Indexov upit sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama.

Protiv ovog rješenja portal Index uložiti će žalbu Povjereniku za informiranje. Također je postavljeno pitanje poreznicima je li bilo nagodbe oko poreznog duga tvrtki i iz koncerna Agrokor te koliki je dug tvrtki unutar tog koncerna.

Poznato je kako je institut porezne tajne ukinut kada je riječ o listi dužnika. Za tvrtke koje imaju dug iznad 300.000 kuna tajna ne vrijedi, ako je dug stariji od 90 dana. U Poreznoj su pojasnili kako se u slučaju odgode plaćanja dužnik neće nalaziti na toj listi, piše Index.

Izvor: Sloboda.hr/Index.hr/Nacional.hr