hos, ploča, jasenovac, za dom spremniFoto: Facebook

U Jasenovcu je ujutro u 10 sati počelo skidanje spomen ploče jedanaestorici poginulih HOS-ovaca u Jasenovcu, na kojoj se nalazi i grb HOS-a koji su poginuli branitelji nosili na ramenima, a koji sadrži i domoljubni pozdrav “Za dom spremni”.

Ploču uklanjaju radnici tvrtke Novokom iz Novske. Sve se odvija uz prisutnost dvojice policajaca i nekoliko pripadnika HOS-a koji negoduju. Nisu očekivali da će ploča biti skinuta prije konferencije za novinare HOS-a koja je zakazana za 11 sati.

Ploča bi trebala biti premještena u spomen obilježje Trokut u Novskoj gdje će u 14 sati biti održana komemoracija.

Inače, zagrebačka Udruga dragovoljaca HOS-a, koja je podigla ploču u Jasenovcu u spomen na poginule suborce najavila je za 11 sati “izvanrednu konferenciju za novinare”. Pripadnicima HOS-a jedino prihvatljivo rješenje je premještanje ploče, ali bez skidanja amblema te udruge u kojem je ispisano “Za dom spremni”.

Ministar branitelja Tomo Medved izjavio je da Vlada razgovara s Predsjedništvom Saveza udruga HOS-a i udrugom HOS-a grada Zagreba o rješavanju problema spomen ploče u Jasenovcu. “Dijalog je intenzivan s punim pijetetom prema žrtvama, hrvatskim braniteljima koji su dali život na tom području. Danas je konferencija za novinare u 11 sati u HVIDRA-i grada Zagreba, pa vas pozivam da se odazovete i popratite ono što će kazati kolege iz Saveza udruga HOS-a”, rekao je Medved novinarima uoči sjednice u Banskim dvorima.

>>> HDZ-ovce ne brine podatak o 2139 prvašića manje – umjesto toga oni “prekopavaju” grobove poginulih HOS-ovaca

Izvor: Sloboda.hr