Prošli su tjedan pregovarači za Europski parlament i njemačko predsjedništvo EU razradili sporazum o mehanizmu koji bi pristup sredstvima EU-a povezao s uvjetovanošću “vladavine prava”. Ovaj su sporazum oštro kritizirale poljska i mađarska vlada.

Premijer Mateusz Morawiecki izjavio je na društvenim mrežama da je poslao pismo predsjedniku Vijeća Europske unije Charlesu Michelu, predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel. U ovom dokumentu premijer je rekao da je iznio kritike u vezi s povezivanjem fondova EU-a s mehanizmom “vladavine prava”.

“Diskrecijski mehanizmi, zasnovani na proizvoljnim, politički motiviranim kriterijima, ne mogu se prihvatiti jer ne uzimaju u obzir bitne i esencijalne aspekte europskog prava”, napisao je.

Morawiecki je dodao da bi prihvaćanje mehanizma moglo rezultirati sankcioniranjem primjene dvostrukih standarda i drugačijim postupanjem s određenim državama članicama EU-a.

Naglasio je da su trenutačno predložena rješenja nespojiva sa zaključcima summita Vijeća Europske unije u srpnju 2020. i stvaraju pravne sumnje u svjetlu formulacija iz Ugovora o EU.

“Rezultat takvog pristupa dovest će do situacije u kojoj će priznavanje ovog mehanizma predstavljati ozbiljnu prijetnju vladavini zakona u EU-u”, istaknuo je.

Premijer je izjavio da, prema tome, „Poljska ne može prihvatiti takvu verziju mehanizma, što dovodi do prvenstva političkih i proizvoljnih kriterija nad značajnom ocjenom“.

Morawiecki je već najavio da će Poljska iskoristiti svoje pravo na prigovor ako se ne može postići zadovoljavajući sporazum u vezi s povezivanjem fondova EU-a s vladavinom prava.

Mađarski premijer Viktor Orbán također je uputio pismo čelnicima EU u kojem prijeti vetom na proračun EU i fond za oporavak ako su fondovi EU vezani za vladavinu prava.

Izvor: Sloboda.hr/Radiomaryja.pl