antifašisti tito trg maršala tita vilim matula

U povodu manifestacije nekadašnjeg tzv. Dana mladosti, 25. svibnja, koju su organizirali Savez društava “Josip Broz Tito” Hrvatske i Savez antifašističkih boraca i antifašista grada Zagreba i Zagrebačke županije, u subotu je na Trgu zločinca Tita u Zagrebu održan prosvjedni skup protiv promjene naziva toga trga, ali i svih drugih trgova i ulica diljem zemlje koji nose Titovo ime.

Skup je sam po sebi bio masovno kršenje niza zakona Republike Hrvatske: od veličanja masovnog ubojice i jednog od najvećih krvnika u povijesti čovječanstva Josipa Broza Tita, preko isticanja komunističkih simbola pod kojim su počinjeni najveći masovni zločini nad Hrvatima od Bleiburga do Ovčare, pa sve do otvorenog poticanja na mržnju prema Hrvatima i opravdanja masovnih zločina.

Skup je navodno, kako su poručili organizatori, potaknut višegodišnjim nagovještajima i inicijativama usmjerenim na promjenu imena toga trga, a organiziran je s ciljem kako bi se zagrebačkoj Gradskoj skupštini i građanima Zagreba uputila poruka da ne mijenjaju naziv trga nazvanog po čovjeku koji je “odigrao značajnu ulogu u povijesti Hrvatske”, kazao je predsjednik Saveza društava “Josip Broz Tito” Hrvatske Jovan Vejnović.

“Ovaj trg već više od 50 godina nosi ime čovjeka s kojim smo kao ljudi i država ušli na velika vrata na geografsku i političku kartu Europe i svijeta”, istaknuo je Vejnović.

Već duže vrijeme “određeni ljudi, određene političke stranke angažiraju se na tome da se ime Josipa Broza Tita skine s naziva ovog trga. Mi smo ovdje došli da se tome suprotstavimo, oslonjeni na činjenice, na povijesnu i društvenu ulogu Josipa Broza Tita, na sve ono što je on za svog života napravio za dobrobit Jugoslavije i Hrvatske”, dodao je.

Poručio je kako će se Savez i njegovi članovi nastojati svim raspoloživim demokratskim sredstvima suprotstaviti promjeni naziva trga, “jer mislimo da to može samo štetiti ovom gradu i državi”, te pozvao da se raspiše referendum “pa da vidimo tko će u ovoj zemlji i ovom gradu glasovati protiv toga da taj trg nosi ime Josipa Broza Tita”.

Klikni LIKE ako smatraš da je policija trebala spriječiti veličanje masovnog ubojice Tita!

Prosvjed je na istočnoj strani Trga maršala Tita okupio svega dvjestotinjak članova antifašističkih saveza Trogira, Zadra, Rijeke, Zagreba i drugih gradova, koji su nosili zastave Saveza društava “Josip Broz Tito”, crvene majice s Titovim likom i transparente poput “Zagreb za Tita”, a okupili su se skandirajući “Tito! Tito!” i “Tito je naš, mi smo Titovi!”, te “Ne damo našega Tita nikome!”.

Skup je otvorio notorni glumac Vilim Matula, nekadašnji član zločinačkog Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, koji je okupljenima poželio dobrodošlicu na skup riječima “Drugarice i drugovi, građani i građanke!”, što je izazvalo buran pljesak i skandiranje.

Istaknuo je kako na tvrdnju aktualnog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića da je jedina istinska pobjeda ona u Domovinskom ratu treba odgovoriti tvrdnjom da su upravo antifašisti izvojevali “ne samo istinsku, već veličanstvenu pobjedu, i to prije svega zato što je to bila zajednička pobjeda hrvatskog, srpskog, bosanskog, slovenskog, židovskog naroda”.

Okupljenima se obratio i “najmlađi priznati sudionik Narodno-oslobodilačke borbe”, povjesničar Daniel Ivin, koji je napomenuo kako Trg maršala Tita u Zagrebu nije jedini trg u Hrvatskoj koji nosi ime Josipa Broza Tita. “Puno je trgova i ulica u Hrvatskoj i diljem svijeta koji nose njegovo ime i to nam nikada ne mogu skinuti”, poručio je Ivin.

Saborska zastupnica Hrvatskih laburista – Stranke rada Nansi Tireli osvrnula se na “veliku reviziju povijesti koju neki žele napraviti, učiti nas nanovo, i naučiti, tko je i što netko nekada bio”. “Ali činjenice su neosporne, a postoji samo jedna jedina istina: da nije bilo antifašizma, ja danas ne bih bila ovdje”, poručila je.

Izvor: Sloboda.hr/Hina