italija imigranti

Pola milijuna migranata moglo bi pokušati ove godine opasan prijelaz preko Sredozemlja ako se ništa ne učini u borbi protiv onih koji organiziraju krijumčarenje ljudima, ocjenjuje Međunarodna pomorska organizacija (IMO), institucija UN-a.

“Vrijeme je da se doista razmisli o načinu zaustavljanja vrlo opasnog i riskantnog prijelaza migranata na malim plovilima koja kreću s afričkog kontinenta prema europskim obalama Sredozemlja”, izjavio je direktor IMO-a Koji Sekimizu, na pomorskoj konferenciji u Singapuru.

“Ako ništa ne učinimo, mislim da ćemo ove godine vidjeti pola milijuna migranata kako prelazi Sredozemlje te bi u tom slučaju moglo potencijalno biti do 10.000 mrtvih”, dodao je on.

“To je vrlo ozbiljan problem. Treba poduzeti mjere”, istaknuo je dužnosnik nekoliko dana nakon novog brodoloma u kojem je poginulo oko 800 osoba, što je jedna od najgorih tragedija na Sredozemlju.

Godine 2014. više od 170.000 migranata prešlo je Sredozemlje da bi se domoglo Europe, a 3000 ih je smrtno stradalo, kazao je Sekimizu.