brazilwc

Posljednjih godinu dana u Brazilu su česti prosvjedi gdje su milijuni ljudi diljem ove siromašne zemlje „pravedno gnjevni“ na rastrošnu Vladu koja troši silne novce za pripremu Svjetskog prvenstva.

Ali kada je u četvrtak počelo prvenstvo, sve se više počelo činiti kako se sve odjednom zaboravilo. Otvaranje utakmice se pretvorilo u uzbudljiv i dramatičan susret, pun iznenađenja i kontroverzi, a slike interventne policije i štrajkaša koji su ispunili naša računala i TV ekrane samo nekoliko sati ranije, zamijenjeni su slikama radosnih navijača odjevenih u žuto-zelene dresove koji plešu i zabavljaju se do duboko u noć veseleći se nogometnom karnevalu koji je tek počeo.

Klikni LIKE ako se slažeš da je Brazil previše potrošio na SP!

No, čak i tako vesele scene s ovog događanja može zasjeniti fotografija koja se munjevito širi društvenim mrežama, a koja u stvarnosti najbolje prikazuje kakva je zapravo brazilska stvarnost, tj. kako živi većina brazilaca u gradovima gdje se održava ovogodišnje Svjetsko prvenstvo.

Svjetsko prvenstvo koštat će Brazil nevjerojatnih 11 milijardi dolara! Brazilski prosvjednici tvrde da će se utrošeni novac teško moći „vratiti“ ulagačima i donijeti korist zemlji te smatraju da se taj novac mogao potrošiti mnogo pametnije.

>>> Zarada Hrvatske od piva, televizora i rekvizita 300 milijuna eura?!

Fotografiju je u nedjelju podijelio britanski novinar Michael Calvin koji radi za list Independent. Kao što se može i vidjeti, slika prikazuje ženu kako kopa po kontenjeru u potrazi za hranom, dok oko nje prolaze na tisuće navijača s netom završene utakmice, koji potpuno nesvjesno da se unutra nalazi žena koja je u potrazi za svojim obrokom, ubacuju ostatke hrane i razno smeće. Tako se najbolje može vidjeti razlika između bogatih i siromašnih u ovoj „najmnogoljudnijoj naciji Južne Amerike“.

Ubrzo su se našli i oni koji oprgavaju autentičnost ove fotografije, ali ona u svakom slučaju potiče na razmišljanje i nastoji probuditi obzir za druge oko nas koji su često u mnogo većoj materijalnoj potrebi od nas samih.

Stvarna slika ili fotomontaža nekog od prosvjednika, prosudite sami…

Autor: Sloboda.hr