hrvatska navijači brazil svjetsko prvenstvo prihod

Neki izvori ne libe se navesti kako bi u vrijeme Svjetskog prvenstva u nogometu hrvatsko gospodarstvo moglo očekivati prihod na bazi od oko 300 milijuna eura.

Naravno, što duže hrvatski reprezentativci opstanu u Brazilu, bit će veći dobitak za mala poduzeća, ali i velike igrače na tržištu, piše Glas Slavonije.

Puno se novca vrti oko najvažnije sporedne stvari na svijetu. Tako, prema dostupnim podacima, prije osam godina kada je Hrvatska igrala na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj najvećih proizvođači piva u Hrvatskoj zabilježili su prihod od oko 60 milijuna eura. Kada se naši nisu plasirali na prvenstvo u Južnoafričkoj Republici, procijenjen je gubitak od 150 milijuna eura za domaće gospodarstvo.

Sve analize koje su se posljednjih godina bavile utjecajem nogometa na gospodarstva pozivaju se na MasterCardovu studiju Simona Chadwicka, profesora poslovne strategije i sportskog marketinga na sveučilištu Coventry, temeljenu na rezultatima Eura 2008., piše Slobodna Dalmacija.

Ekonomist dr. Damir Novotny misli da nije nerealno da doprinos BDP-u bude toliki, smatra da će prvenstvo povećati osobnu potrošnju koja ima značajan utjecaj na našu ekonomiju te je u proteklih 15 godina otvarala radna mjesta.

No, problem je što je, nažalost, ta osobna potrošnja bila financirana kreditima.

Činjenica da Hrvatska u srazu s domaćinom otvara Svjetsko prvenstvo najviše ide u prilog brendiranju i turističkoj promidžbi Hrvatske. Večerašnju utakmicu u Sao Paulu pratit će najmanje dvije milijarde ljudi diljem svijeta, a organizatori su objavili i da će današnje otvaranje pratiti najviše šefova država i vlada, njih 11 uključujući i premijera Zorana Milanovića.

Autor: Sloboda.hr/tportal