igor vukić, jasenovac, hrt, dobar dan hrvatska, frano riđan

Emisija “Dobar dan Hrvatska” od 30. svibnja, u kojoj je gostovao poznati publicist i novinar Igor Vukić, izazvala je čitavu buru nezadovoljstva ljevice. U emisiji je Vukić predstavio svoju novu knjigu “Radni logor Jasenovac”.

U emisiju je bio pozvan i povjesničar Hrvoje Klasić, koji je odbio sudjelovati, nakon što je doznao tko će biti prvi sugovornik.

HRT se jučer ogradio od gostovanja Igora Vukića na temu Jasenovca. Programsko vijeće HRT u ponedjeljak je na hitnoj sjednici raspravljalo je o programskom sadržaju u “spornoj” emisiji te je usvojilo zaključak kojim poziva programsko vodstvo HRT-a na striktno poštivanje standarda, pri čemu upozorava na “neprihvatljivost i neprofesionalnost povodom sadržaja koji relativiziraju ustaške zločine”.

“U odnosu na uočene poteškoće u programskim sadržajima koji se bave nasljeđem nedemokratskih režima, Vijeće upućuje programsko vodstvo na striktno poštivanje znanstvenih, kulturnih i društvenih standarda. Povodom konkretnih programskih sadržaja koji relativiziraju ustaške zločine, Vijeće upozorava programsko vodstvo na njihovu neprihvatljivost i neprofesionalnost i upućuje na poštivanje kritičke znanstvene prosudbe”, stoji u zaključku usvojenim sa osam glasova ‘za’ i dva suzdržana glasa Maje Sever i Deana Šoše, vijećnika iz redova zaposlenika.

>>> LAŽI IZLAZE NA POVRŠINU: Plenković 2010. bio na pogrebu “dječje jasenovačke žrtve” koju su “ustaše ubile 1941.”

Pogledajte snimku emisije: