plenković vladaFoto: fah

Mandatar buduće Vade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da tijekom dana kreću u razgovore s kandidatima za ministre, istaknuvši kako će javnost o tome izvijestiti “kada sve bude konsolidirano”.

“Danas ćemo imati sastanak jedne skupine u okviru HDZ-a i nakon toga krećemo u razgovore”, izjavio je Plenković novinarima u središnjici HDZ-a nakon što je od predsjednice Republike dobio mandat sa sastavljanje nove Vlade, odgovarajući na pitanja kada  počinju razgovori s kandidatima za ministre.

Nije želio komentirati medijske špekulacije i nagađanja hoće li u Vladi biti Nina Obuljen Koržinek i Ivana Maletić.

“Spekulirati neću. Sloboda je tu, a kada sve bude konsolidirano tada ću točno reći o čemu je riječ. Mislim da je to u ovoj situaciji jedini odgovoran i ispravan put”, poručio je mandatar Plenković.

Za sutra je najavio sastanak s aktualnim i budućim predsjednikom Hrvatskog sabora na kojem će precizno dogovoriti sva pitanja vezana uz konstituirajuću sjednicu Sabora.

Upitan kakvo će stajalište imati buduća Vlada vezano uz odluku MOL-a da bez znanja hrvatskih članova Uprave preveze  600 tona sirove nafte iz Siska u Rijeku, Plenković je odgovorio da će zaštititi hrvatske interese u INA-i, ne samo po tom pitanju, već i inače.

Prioriteti vlade

Prioriteti buduće Vlade, najavio je, prije svega će se odnositi na budućnost, gospodarstvo, nova radna mjesta, na konkurentnost, demografsku obnovu, natalitet, učinkovito funkcioniranje pravne države, političku stabilnost i suočavanje s izazovima koje Hrvatska u ovom trenutku ima.

“Oni nisu samo unutarnjeg već i vanjskog karaktera. I u tom pogledu očekujem učinkovitu, tijesnu i kvalitetnu suradnju s predsjednicom Republike jer su izazovi koji su pred nama i pred i cijelom Europom vrlo ozbiljni i zahtijevaju snažan angažman svih institucija hrvatske države”, naglasio je Plenković.

Najavio je da će program Vlade koji će pripremiti s partnerima, biti orijentiran prije svega na gospodarstvo, a slijedi i izrada proračuna za 2017., predstavljanje cjelovite porezne reforme.

“Ulagat ćemo u generatore rasta, u brojne sektore, od poljoprivrede, industrije, turizma i drugih aktivnosti, kao i na jačanje institucija hrvatske države u svim aspektima. Jer je upravo pravna i porezna predvidljivost i na određeni način sigurnost ključna za naše gospodarske subjekte i za strane ulagače”, dodao je.

“Želimo ozračje koje je nužno za uređenu članicu EU i NATO”

U dogovoru sa svim političkim partnerima u Hrvatskoj, rekao je Plenković, radit će na inkluzivnom, tolerantnom ozračju u društvu, sprječavati podjele i kreirati ono ozračje koje je nužno za uređenu članicu EU i NATO.

“Sve važne nacionalne zadaće ostvarili smo tijekom prvih 25 godina, a sada je pred nama da Hrvatska bude moderna, europska država u kojoj će se svi naši građani osjećati ugodno, u kojoj će se poštivati ljudska i manjinska prava i stoga sam inzistirao da svih osam zastupnika nacionalnih manjina podrži buduću Vladu”, naglasio je Plenković.

Smatra da je to kvalitetna poruka odgovornosti prema našim manjina u Hrvatskoj, a isto tako zalog i jamstvo kvalitetne zaštite prava Hrvata u susjednim državama, bilo kao konstitutivnog naroda u BiH, bilo kao manjine u drugim državama koje Hrvatsku okružuju.

Naglasio je na kraju da će u budućoj Vladi biti žena, “suprotno spekulacijama koje su bile proteklih dana u javnome prostoru”.

“Predsjednice, zahvaljujem još jednom na povjerenju i krećemo s ozbiljnim i angažiranim radim do prve sjednice Hrvatskog sabora”, zaključio je predsjednik HDZ-a i mandatar Plenković.

Izvor: Sloboda.hr/Hina