Hrvatski premijer Andrej Plenković dao je intervju za subonji Večernji list. S novinarom Večernjeg je razgovarao o dolasku Angele Merkel na skup HDZ-a, pozicioniranju Hrvatske u odnosu na Bruxelles i ključnim svjetskim državama, o europskim izborima, o mirovinskoj reformi i aferama u Hrvatskoj te o osobnim političkim planovima.

Također, prokomentirao je rast desnih i populističkih političkih snaga u Europi. Istaknuo je da se protiv takvih politika on bori inzisitranju na promicanju istine, nasuprot dezinformacija koje populisti navodno šire.

“Kada je riječ o populizmu, inzistiram da se hrvatskim građanima govori istina o europskim temama, potkrijepljena činjenicama i znanjem. Velik broj novih političkih aktera koristi novo komunikacijsko ozračje kako bi ciljano slali dezinformacije, osobito prema mlađem biračkom tijelu”, kaže Plenković.

Na novinarsko pitanje može li izdvojiti tri najupečatljivije laži ili dezinformacije koje se mogu čuti u hrvatskom političkom i medijskom prostoru, Plenković odgovara: “Ima ih koliko hoćete.”

Nakon lekcije o dezinformacijama, Plenković je intervjuu napao Brunu Esih zbog izjave da je 8. svibnja 1945. dan pada, a ne oslobođenja Zagreba, te ujedno izjavio jednu dezinformaciju:

“Hrvatska je u Drugom svjetskom ratu bila na pobjedničkoj strani”, tvrdi Plenković koji očito ne poznaje modernu hrvatsku povijest i ne zna da je tadašnja hrvatska država bila na gubitničkoj strani, a da je na pobjedničkoj strani bila komunistička Jugoslavija.

Izvor: Sloboda.hr/Vecernji.hr