plenković, arbitraža, slovenija

Premijer Andrej Plenković izjavio je na konferenciji da je prva i glavna poruka Republike Hrvatske u vezi s današnjom arbitražnom odlukom da nas ta odluka ni na koji način ne obvezuje. “Ne smatramo se obvezanim ovom odlukom. Niti namjeravamo njen sadržaj primjenjivati”, rekao je Plenković.

Druga poruka je da je RH svoje stajalište u vezi s arbitražom vrlo jasno i nedvosmisleno donijela prije oko 23 mjeseca, 29. srpnja 2015. godine. “Donijeli smo tu odluku zbog skandaloznog postupanja Slovenije u okviru samog arbitražnog procesa, do svojevrsne sprege između tadašnje agentice Slovenije i jednoga suca Arbitražnog suda, koji je bio imenovan od strane Slovenije, na način da je došlo do kompromitacije i kontaminiranja cijelog arbitražnog procesa. Od tog trenutka Republika Hrvatska, sukladno odluci Hrvatskog sabora, odlučila je izaći iz procesa te je sukladno Bečkoj konvenciji o pravu međunarodnih ugovora pokrenula postupak izlaska, prestanka sporazuma o arbitraži te je o tome notificirala sve relevantne adrese”, kazao je premijer Plenković.

“Želim napomenuti da je činjenica da su tadašnja slovenska agentica i sudac sami svojom voljom podnijeli ostavke, dovoljno očit razlog da takva arbitraža nije mogla ići naprijed.”

“Ostajemo spremni na razgovor sa Slovenijom o rješavanju otvorenog graničnog pitanja, da ne očekujemo od Slovenije nikakve jednostrane poteze nakon objave ove presude. Isto tako, smatramo da druge države i međunarodne organizacije ovo pitanje trebaju prepustiti Sloveniji i Hrvatskoj kao otvoreno bilateralno pitanje”, dodaje.

“Ujedno koristim ovu priliku da pozovem sve političke stranke, institucije i aktere na hrvatskoj političkoj sceni da oko ovog krupnog pitanja i dalje držimo jedinstven stav i konsenzus oko zajedničkog zastupanja hrvatskih interesa na međunarodnoj sceni prema drugim akterima i u odnosima sa Slovenijom.”

“Slovenija je za nas susjedna i prijateljska država, partneri smo u okviru EU-a, saveznici u okviru NATO-a i želimo mirnim putem rješavati sva otvorena pitanja, uključujući i ovo pitanje granica”, dodaje.

Odgovarajući na pitanja novinara da kaže kako odgovara na poruke iz inozemstva da se odluka Arbitražnog suda mora poštovati i implementirati, rekao je da još jednom poziva sve prijateljske države koje prate ovaj proces, a osobito članice EU-a, da ovo bilateralno pitanje prepuste Hrvatskoj i Sloveniji.

Izvor: Sloboda.hr/HRT