plenković nina obuljenFoto: HRT

Mandatar za sastav nove hrvatske vlade Andrej Plenković izjavio je u srijedu u Bruxellesu da još nije odlučio tko će biti ministar kulture, a za Ninu Obuljenj Koržinek, koju mediji spominju kao potencijalnu kandidatkinju, rekao je da je izuzetno cijeni.

Dio udruga iz Domovinskog rata u srijedu je na konferenciji za novinare u Zagrebu optužio Ninu Obuljen Koržinek, koju su mediji proteklih dana navodili kao izglednu kandidatkinju za ministricu kulture, za izravnu umiješanost u navodni kriminal u HAVC-u, ali i za oporezivanje knjiga o Domovinskom ratu, tvrdeći da ih je 2008. kao djelatnica ministarstva kulture proglasila šundom te zatražili da ju se više ne spominje kao moguću buduću ministricu kulture.

“Čuo sam da je danas najavljena novinska konferencija. Nina Obuljen je bila državna tajnica u vladi HDZ-a, u kojoj sam i ja bio, ima veliko iskustvo, cijeli svoj život je posvetila hrvatskoj kulturi, ima značajnu europsku dimenziju. Izuzetno je cijenim, a što se tiče sastava vlade, na mandataru je da odluči kada za to dođe vrijeme, a u ove spekulacije ne bih ulazio, nisam vidio što će točno biti danas na toj novinskoj konferenciji”, rekao je Plenković novinarima u Bruxellesu.

Plenković je rekao da on i Stier u srijedu popodne podnose ostavku na mjesto zastupnika u Europskom parlamentu, što bi moglo značiti da Stier ulazi u novu vladu.

Davor Ivo Stier nije htio odgovoriti na pitanje hoće li biti novi ministar vanjskih poslova. „To je na mandataru da odluči“.

Kako je Plenković rekao, Ivana Maletić i dalje ostaje zastupnicom, što bi značilo da neće biti dio nove vlade.

Na upit tko će ga zamijeniti u Europskom parlamentu, Plenković je rekao da je tu zakon sasvim jasan i da umjesto njega dolazi HDZ-ovac Ivica Tolić.

Podsjetimo, dio udruga iz Domovinskog rata ponovno je u srijedu zatražio sankcioniranje kriminala u Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC), te zatražio da se članicu Upravnog odbora HAVC-a Ninu Obuljen Koržinek više u javnosti ne spominje kao moguću buduću ministricu kulture.

Izvor: Sloboda.hr/Hina