plenković božinovićFoto: fah

Mandatar za sastavljanje nove Vlade Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak kako će Davor Božinović biti predstojnik njegova ureda.

Božinovića su mediji proteklih dana spominjali kao mogućeg potpredsjednika Vlade za nacionalnu sigurnost, ali i ministra unutarnjih poslova, no Plenković je, gostujući u emisiji “RTL danas” kazao kako je Božinoviću namijenjena funkcija predstojnika ureda predsjednika Vlade.

O imenima budućih ministara Plenković nije želio govoriti, a ponovio je kako u HDZ-u ima više nego dovoljno stručnog kadra te najavio da će razgovore s potencijalnim ministrima obaviti narednih dana.

“Nemoguće je zadovoljiti apetite svih. Uvijek je na mandataru i na mogućem političkom dogovoru da pronađemo najbolja rješenja za budućnost i na toj ću crti obaviti razgovore s nizom kolega idućih dana”, rekao je.

Nije odgovorio ni na pitanje hoće li Zdravko Marić ostati ministar financija. “On je jedan od kandidata za ministra financija, ima još i drugih kolega. U ovom trenutku bih sve te kadrovske teme ostavio, da mi date koji dan da obavim razgovore”, rekao je Plenković.

Naglasio je kako razgovore s potencijalnim ministrima svjesno i namjerno nije želio voditi prije nego što je od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović dobio mandat za sastavljanje Vlade.

“Mislim da bi to unijelo nervozu, a to nije bilo potrebno. Ono što je bilo potrebno je sastaviti parlamentarnu većinu i skupiti potpise 91 zastupnika”, objasnio je.

Plenković je ponovio i kako će u budućoj vladi sigurno biti više od jedne žene. “O imenima neću, ali bilo bi to zaista neobično i ispod dosegnutog ranga ravnopravnosti spolova. Učinit ću sve da bude dovoljan broj kolegica u Vladi”, poručio je.

Na pitanje hoće li europarlamentarka Ivana Maletić ostati u Bruxellesu ili sudjelovati u njegovoj vladi, Plenković je kazao kako su obje opcije moguće.

“Ivana Maletić je prije svega sjajan stručnjak ekonomist, političarka, potpredsjednica stranke i dala je veliki doprinos ovoj izbornoj pobjedi. Obavit ćemo razgovore, i jedno i drugo je moguće. Zadržao bih još jednu rezervu”, odgovorio je Plenković.

Ponovio je kako je za nastavak arbitraže s MOL-om. “O tome sam bio sasvim decidiran još i uoči početka izborne kampanje, zauzeo sam se za nastavak arbitraže, za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa u našoj strateškoj naftnoj kompaniji, pa i oko ove teme koju smo vidjeli tijekom vikenda. Međudioničarski ugovor bio je sasvim jasan – modernizacija rafinerija u Rijeci i Sisku”, kazao je Plenković i dodao kako će se detaljno upoznati sa stanjem u INA-i i voditi računa da se u toj kompaniji maksimalno zaštiti interes Hrvatske.

Odbacio je medijska nagađanja o marginalizaciji zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića te poručio kako je u izvrsnim odnosima s Brkićem, koji je bio upoznat sa svim detaljima pregovora o sastavljanju Vlade.

“Kolega Brkić i ja smo u odličnim odnosima, on je legitimno izabrani zamjenik predsjednika stranke i dnevno komuniciramo. Otklanjam sve spekulacije koje se ovih dana mogu pročitati da smo u nekakvim zategnutim odnosima”, kazao je Plenković.

Izvor: Sloboda.hr/Hina