Ruska plaćenička skupina Wagner prestala je regrutirati zatvorenike za borbu u Ukrajini, rekao je u četvrtak osnivač Wagnera Evgenij Prigožin.

“Regrutiranje zatvorenika od strane privatne vojne tvrtke Wagner potpuno je prestalo”, rekao je Prigožin u odgovoru na zahtjev ruskog medija za komentar objavljen na društvenim mrežama. “Mi ispunjavamo sve svoje obveze prema onima koji sada rade za nas”, rekao je.

Wagner je počeo regrutirati zatvorenike u kaznenom sustavu Rusije u ljeto 2022., a Prigožin, ugostiteljski poduzetnik koji je odslužio devet godina zatvora za vrijeme Sovjetskog Saveza, nudio je osuđenicima pomilovanje ako prežive šest mjeseci u Ukrajini.

Wagner nije dao informacije o tome koliko se osuđenika pridružilo njegovim redovima, ali službene ruske brojke objavljene u studenom pokazuju da se zatvorska populacija u zemlji smanjila za više od 20.000 između kolovoza i studenog, što je najveći pad u više od deset godina.

U prosincu je Reuters izvijestio da američka obavještajna zajednica vjeruje da je Wagner imao 40.000 zatvoreničkih boraca raspoređenih u Ukrajini, što čini veliku većinu osoblja te skupine u zemlji.

Skupina Wagner posljednjih je mjeseci igrala sve istaknutiju ulogu u ruskom ratu u Ukrajini, s plaćeničkim snagama koje su predvodile višemjesečni napad na grad Bahmut u regiji Doneck.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/ANATOLY MALTSEV