boko haram nigerija afrika

Pet afričkih zemalja, Benin, Kamerun, Niger, Nigerija i Čad, osnovat će multinacionalne snage, koje će činiti 8700 ljudi, za borbu protiv islamističke skupine Boko Haram, javlja HRT.

Brutalne teroriste koji kontoliraju 20 posto teritorija Nigerije svijet je upoznao po otmicama djevojčica. U strahu od novih napada Boko Harama odgođeni su predsjednički i parlamentarni izbori, koji su se u Nigeriji trebali održati idući tjedan.

Militanti su za svoju bazu odabrali zabačeno područje Nigerije, uz granicu s Nigerom, Kamerunom i Čadom. Često upadaju i na njihov teritorij, ubijaju i uzimaju taoce, pa su te tri države, Nigerija i Benin još u listopadu dogovorili vojnu suradnju.

Uskoro će biti spremno 8700 vojnika iz pet zemalja. Zbog operacije su nigerijski izbori odgođeni za šest tjedana. Sa sjevera militante već pritišće moćna čadska vojska. Potkraj prošlog mjeseca na sjeveroistok Nigerije poslano je dvije i pol tisuće vojnika. Odmah su oslobodili jedan grad i u samo jednom danu ubili 200 militanata.

Napadaju i militanti. Potkraj siječnja iznenadili su nigerijsku vojsku, zauzeli grad Bagu i usput, prema nekim izvješćima, ubili čak dvije tisuće civila.

Boko Haram u početku se uglavnom borio protiv zapadnog obrazovanja. Poznat je po otmicama djevojčica da se ne bi školovale. Već pet godina na sjeveroistoku Nigerije želi uspostaviti islamski emirat, a tu želju samo je prošle godine životom platilo 10 tisuća ljudi.