mimohod

Prema procjeni organizatora, 45.000 ljudi sudjelovalo je u nedjelju u Parizu u “mimohodu za život” i protiv “prijetnje eutanazije”, nekoliko dana nakon parlamentarne rasprave o tom osjetljivom pitanju.

“Nije na nama da odlučujemo tko će živjeti, a tko ne”, rekla je Isabelle, bivša medicinska sestra koja je došla s obitelji. Odlučeno je da će ovaj deseti mimohod, koji se inače organizira protiv pobačaja, dići glas protiv “ozakonjenja postupaka u svrhu eutanazije”, pošto je francuski parlament u srijedu raspravljao o tome pitanju.

Ta je rasprava bila prva etapa prije nego parlament u ožujku bude raspravljao o odgovarajućem zakonu.

Socijalistički predsjednik Francois Hollande prije pobjede na izborima 2012. obećao je pravo na “medicinsku pomoć radi dostojanstvenog završetka života”. Socijalistička vlast se nada da će o tome postići konsenzus s oporbom.

Još u srijedu je više stotina prosvjednika protiv eutanazije izašlo na ulice u Parizu i u drugim francuskim gradovima, prenosi Narod.hr.

Eutanazija je dopuštena u trima europskim zemljama, Nizozemskoj, Belgiji i Luksemburgu. Švicarska je ozakonila potpomognuto samoubojstvo, kada osoba sama uzima smrtonosnu dozu.