hrana 11


Bez obzira na to što su Amerikanci najdeblja nacija, njihova hrana uopće nije najkaloričnija, jer širom svijeta postoje specijaliteti koji i te kako mogu ugroziti liniju ljudi, ali i zdravlje.

Kada bi vas pitali u kojem dijelu svijeta hrana najviše deblja, vjerojatno biste rekli da je u pitanju Sjeverna Amerika, s obzirom na stupanj debljine među stanovnicima SAD-a. Međutim, pogriješili biste, jer se najkaloričniji obroci nalaze na svim meridijanima svijeta, u mnogim neočekivanim zemljama poput Italije, Indije ili Japana.

Predstavljamo vam neke od najvećih neprijatelja vitke linije koje možete pronaći na svim kontinentima.

Acarajé, Brazil

Acaraje

Palmino ulje prilično je nezdravo. Jedna čajna žlica sadrži 7 grama zasićenih masnoća. A acarajé sadrži grah oblikovan u kuglicu, pržen u palminom ulju. Sve se potom puni dvjema vrstama namaza od sušenih škampa, mljevenih indijskih oraščića i još palminog ulja.

Churro, Španjolska

Churro

Tijesto prženo u ulju, umočeno u šećer i cimet uranja se u vruću čokoladu i jede za doručak. Podsjeća malo na naše
uštipke.

Poutine, Kanada

Poutine

Ovo je posebna vrsta pomfrita: umočen u umak od masnog sira (prodaje se i u Burger Kingu i jedna porcija sadrži 740 kalorija i 42 grama masti). Pritom, ovo je samo osnovna verzija.

Khachapuri, Gruzija

Khachapuri

U pitanju je pogača od kruha napunjena topljenim sirom. Na vrhu se nalaze jaje i komad maslaca.

Aligoté, Francuska

Bol-d-aligot

Aligote se pravi od pire krumpira, maslaca, vrhnja, bijelog luka i topljenog sira. Prema podacima sa stranice FatSecret jedna žlica ovog jela sadrži 6% preporučenog dnevnog unosa zasićenih masnoća.

Deep-fried Mars bar, Škotska

Deep-fried-Mars-bar

Kao zemlju porijekla ove groteskne poslastice Amerikanci navode Škotsku, ali zaboravili su spomenuti da su upravo oni ti koji su najpoznatiji po tome što apsolutno sve bacaju u ulje. Inače, u pitanju je obična pohana Mars čokoladica.

Jalebi, Indija

Awadhi-jalebi

Jalebi je prženo tijesto u ulju, umočeno u šećerni sirup.

Calzone, Italija

Calzone

Tradicionalna calzone pizza sadrži u sebi istu količinu tijesta kao pizza namijenjena za četvero ljudi. Ako pritom izaberete i standardne dodatke koji uključuju puno sira, dobijate jelo koje je među najkaloričnijim na svijetu.

Ramena, Japan

Soy-ramen

Ovo jelo s rezancima posljednjih godina postalo je jako popularno u Americi. Problem nastaje kad se rezanci prže, a potom se u sve doda govedina, svinjska mast i ulje.

Izvor: Telegraf/Dnevni.rs
Foto: Wikipedia