Grebanje u grlu istaknulo se kao jedan od prepoznatljivih simptoma omikron varijante koronavirusa. Prema američkom ‘The Hillu’, nekoliko izvještaja iz Ujedinjenog Kraljevstva sugerira da su ljudi zaraženi omikronom prijavljivali grebanje u grlu, prenosi Net.hr.

>>> Imunolog Jonjić: 4. doza cjepiva nema smisla i dugoročno može štetiti ljudima – evo zašto!

Treba napomenuti da “grebanje u grlu” kakvo prepoznaju pacijenti u slučajevima infekcije omikronom nije isto što i upala grla, koja se javljala kod prethodnih sojeva.

Studija “ZOE COVID”, koja je analizirala tisuće slučajeva zaraze i detaljno izvijestila o simptomima Covida, otkrila je da se grlobolja izdvojila kao jedan od glavnih simptoma u vrijeme kad je omikron počeo kružiti.

Novo istraživanje sugerira da omikron uzrokuje lakše simptome, posebno u usporedbi s ranijim varijantama virusa.

>>> Gordan Lauc: Ove su zemlje bespogovorno slušale “stručnjake” i uvele oštre mjere

Izvješća o blažim simptomima među cijepljenima pojavljuju se već u Južnoj Africi, odakle je ova varijanta potekla.

Doktorica Angelique Coetzee, predsjednica Južnoafričkog liječničkog udruženja, rekla je za emisiju “BBC Sunday” nakon otkrića omikrona da pacijenti imaju “neobične simptome”, među kojima je istaknula upravo spomenuto grebanje u grlu.

Preostala tri najčešća simptoma omikrona su curenje iz nosa, začepljen nos i grlobolja.

Dakle, ako primijetite da vas boli grlo, premda je ta bol više kao grebanje ili peckanje te biste je u normalnim okolnostima zanemarili, svakako se testirajte, možda ste pozitivni, piše Net.hr.

Izvor: Sloboda.hr/Net.hr