turska napad islamska država

Nakon što su turski borbeni zrakoplovi gađali u petak rano ujutro položaje Islamske države (IS) u Siriji, Turska je izvijestila Ujedinjene narode (UN) da je pokrenula zračne napade jer sirijska Vlada nije u stanju zaustaviti radikalne islamiste.

Turska se, pravdavajući svoju vojnu akciju, poziva na članak 51. Povelje UN-a koji govori o individualnom i kolektivnom pravu na samoobranu od oružanog napada.

Turski veleposlanik pri UN-u Levent Eler istaknuo je u pismu glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu kako je Turska suočena s porastom prekograničnog nasilja uz 900 kilometara dugu granicu sa Sirijom, gdje pripadnici IS-a zauzimaju sve više teritorija u građanskom ratu koji u toj zemlji traje duže od četiri godine.

“Očito je da sirijski režim nije sposoban i spreman spriječiti prijetnje koje dolaze s njihovog teritorija, a koje direktno ugrožavaju Tursku i sigurnost njezinih naroda”, stoji u pismu.

Sirija je, dodaje se, postala sigurno utočište islamista koji to područje koriste za uvježbavanje, planiranje, financiranje i izvođenje napada preko granice.

Turska je vlada nakon napada objavila da su zrakoplovi F-16, koji su u petak u ranu zoru uzletjeli iz baze u Diyarbakiru na jugoistoku Turske, pogodili dva sjedišta i još jedan položaj IS-a.

Izvor: Sloboda.hr/Hina/Jutarnji