Jevgenij Prigožin, osnivač ruske plaćeničke skupine Wagner, rekao je u videosnimci objavljenoj u petak da je ukrajinski grad Bahmut “praktički okružen” njegovim snagama i da ukrajinske snage drže samo jednu cestu.

Prigožinovi ljudi mjesecima napadaju Bahmut, koji se nazivao Artjomovsk u sovjetsko doba, a Rusija na njega gleda kao na korisnu odskočnu dasku za zauzimanje većih gradova poput Kramatorska i Slovjanska.

Prigožin, koji je na videosnimci u vojnoj uniformi, pozvao je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da povuče svoje snage iz gradića.

“Postrojbe privatne vojne tvrtke Wagner praktički su opkolile Bahmut. Ostala je samo jedna cesta (otvorena za ukrajinske snage). Klješta su sve čvršća”, poručio je Prigožin.

Prigožin je rekao da se njegove snage sve više bore protiv staraca i djece, a ne protiv profesionalne ukrajinske vojske.

Snimka zatim pokazuje nešto što izgleda kao tri zarobljena Ukrajinca – stariji muškarac i dva dječaka – koji su izgledali prestrašeno i tražili da ih se pusti kući. 

Prigožin je u četvrtak objavio još jedan video koji prikazuje njegove borce unutar Bahmuta.

Reuters je locirao da su snimke nastale istočno od grada, oko dva kilometra od središta.

Ruske snage napadaju Bahmut u pokrajini Donjecku mjesecima, ponekad u valovima, u jednoj od najkrvavijih bitaka u ratu. “Borbe se u Bahmutu vode 24 sata… Situacija je kritična”, rekao je Volodimir Nazarenko, zamjenik zapovjednika Nacionalne garde Ukrajine, za ukrajinski NV Radio.

Rusija, koja je taj teritorij izgubila u drugoj polovici 2022., kaže da bi zauzimanje Bahmuta bio korak prema zauzimanju ostatka okolne industrijske regije poznate kao Donbas. Ukrajina kaže da grad ima ograničenu stratešku vrijednost, ali želi iscrpiti ruske snage.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/ALESSANDRO GUERRA