1_293109

Do nevjerojatnog otkrića došao je umirovljeni pukovnik s Banovine, Ivica Pandža – Orkan. Nakon što je došao u posjed dokumenta koji svjedoči o Miroslavu Obradoviću, za kojeg tvrdi da je pobjegao iz HV-a i priključio se srpskoj vojsci kojoj je odao sve vojne tajne koje je znao, Orkanu je palo na pamet da dotičnog provjeri u registru branitelja. Ono što je otkrio, sablaznilo ga je.

Obradoviću je upisano 385 dana borbenog sektora.

Iako zakon o braniteljima kaže da onaj tko je surađivao sa neprijateljom ne može ostvarivati prava po zakonu o pravima hrvatskih branitelja, Obradoviću je to (tko zna pomoću koga) pošlo za rukom pa je, po svemu sudeći, ta prava obilato koristio.

Iako je upravo Orkan prvi uočio i obznanio te prijavio nepravilnosti u dokumentarnom filmu “15 minuta – Masakr u Dvoru”, spoznaja o neprijatelju u registru branitelja koji je za odavanje vojnih podataka nagrađen povlasticama koje plaćamo svi mi prilično ga je naljutila. Stoga će sve, kazao je, što prije prijaviti policiji.

“Kopajući po papirima, naletio sam na dokument koji je nastao u Obavještajnom organu komande 39 korpusa srpske vojske Krajine kojeg je potpisao major Pero Drobnjak. Izvjesni Miroslav Obradović iz Siska je mobiliziran u 57 brigadu HV-a i kao takav pobjegao je u Petrinju. Tamo je iznio zanimljive obavještajne podatke majoru Drobnjaku. Izdao je svoje brijatelje iz 57 brigade, iznio je sve podatke o zapovjednoj strukturi, borbenom rasporedu i druge važne podatke, o Osama iz Siska itd… No, gle čuda… Pronašao sam ga u registru branitelja… Eto posla za nadležne institucije… Još jedan četnik u registru hrvatskih branitelja”, kazao je Orkan.

Prilažemo i video zapis Ivice Pandže Orkana u kojem sve otkriva:

Izvor: Sloboda.hr/Dnevno.hr